Νομός Λευκάδας

Email: info@thsoldatos.gr

Επικοινωνία

Φωτογραφίες

Links

Δράση

    Άρθρα Συνεντεύξεις

Η Λευκάδα μας

Βιογραφικό

 

                        

24/10/2012

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

 

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να καλωσορίσω, καταρχήν, τους προσκεκλημένους μας στην Επιτροπή και, ιδιαιτέρως, τον κ. Ταμβάκη, ο οποίος ήταν και Πρόεδρος του ΣΑΕ το 2009, όταν είχε γίνει ξανά η συζήτηση, για τη δυνατότητα να ασκήσουν εκλογικό δικαίωμα οι απόδημοι. Όπως είπε, όμως, ο κ. Υπουργός η προσπάθεια εκείνη δεν είχε επιτυχή κατάληξη.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι το θέμα της ψήφου των αποδήμων είχε ξεκινήσει από το 2001, στη συνέχεια «πάγωσε» για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και επανήλθε στην πρώτη θητεία της Κυβέρνησης Καραμανλή. Κατά τη θητεία του 2007-2009 απεσύρθη το τότε σχέδιο νόμου, επειδή γινόταν η προσπάθεια, να εξαντληθεί κάθε περιθώριο, που ήταν δυνατή να υπάρξει, προκείμενου να συμφωνήσουμε στη διαδικασία των 2/3. Μία  προσπάθεια, όμως, που έπεσε στο κενό. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε, ιδιαιτέρως, προσεκτικοί σε όλες τις διαδικασίες, που θα μας οδηγήσουν, τελικά, σε μία επιτυχημένη προσπάθεια, ώστε να σταματήσουν και οι «κακές γλώσσες» από το εξωτερικό, να λένε ότι οι Έλληνες όλο διαβουλεύονται και συζητούν αλλά επί του πρακτέου μηδέν.

Οι απόδημοι Έλληνες είναι ο μόνιμος πιστωτής εθνικά, κοινωνικά, οικονομικά της Μητρόπολης. Ανταποκρίνονταν πάντα στα καλέσματα των εθνικών αγώνων, συμμετείχαν με το περίσσευμα τους και το υστέρημά τους πολλές φορές. Οι απόδημοι ήταν εκείνοι, που διαρκώς έστελναν τα χρήματά τους στην πατρίδα, πιστεύοντας ότι κάποτε θα επιστέψουν μόνιμα. Η Ελλάδα έχει ωφεληθεί τα μέγιστα.

Νομίζω ότι σιγά - σιγά θα πρέπει να σκεφτόμαστε τους άξονες, πάνω στους οποίους θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε την προσπάθεια που ξεκινάει σήμερα. Ένας πρώτος άξονας, κατά την άποψή μου, είναι να εξετάσουμε, αν θα πρέπει να αναφερόμαστε στους απόδημους Έλληνες ή στον Ελληνισμό της Διασποράς γενικότερα.

Ένα δεύτερο ζήτημα, στο οποίο θα κληθούμε να απαντήσουμε, είναι αν θα προωθήσουμε διάταξη, που θα δίνει τη δυνατότητα ασκήσεως του εκλογικού δικαιώματος, όπως λέει και το άρθρο 51 παρ. 4 του Συντάγματος, ή αν θα συμπεριλάβουμε και την εκπροσώπηση των αποδήμων στο Εθνικό μας Κοινοβούλιο.

Ένα τρίτο θέμα, είναι, αν θα προχωρήσουμε στην κατοχύρωση και την πιστοποίηση εκλογικών περιφερειών του εξωτερικού, ή αν θα αρκεστούμε σε μία γενικότερη προοπτική κατάθεσης ψήφου, με τις όποιες διαδικασίες είναι δυνατόν αυτή να υπάρξει, δηλαδή, μέσω της κάλπης ή της επιστολικής ψήφου, ή οτιδήποτε άλλο.

Ένα τέταρτο, πολύ βασικό στοιχείο, είναι να συμφωνήσουμε, πως δεν είναι δυνατόν μέσα σε λίγους μήνες ή βραχυπρόθεσμα, να δοθεί η δυνατότητα μέσω καταλόγων, να έχουν οι απανταχού Έλληνες το δικαίωμα του εκλέγειν.

Θα υπάρξει, όμως, η δυνατότητα πιστεύω, έχοντας και την εμπειρία των καταλόγων που χρησιμοποιούνται στις Ευρωεκλογές τόσο από τους ετεροδημότες, όσο και από τον ελληνισμό της διασποράς, να γίνει μία καλή αρχή με ένα μεγάλο ποσοστό συμμετοχής.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ενθυμούμαι ότι το 2009 η προοπτική, καταρχήν, ήταν το εκλογικό δικαίωμα με μία δυνατότητα εκπροσωπήσεως μέσα από τα ψηφοδέλτια Επικρατείας και κατά την κρίση των Κομμάτων αν θα ήταν δυνατή η εκλογή αποδήμων Ελλήνων ή όχι, ή αν υπήρχε μία συμβολική συμμετοχή. Το θέμα είναι να γίνει το πρώτο βήμα. Θυμάμαι τον κ. Ταμβάκη, ότι τότε είχε συμφωνήσει και είχε παραδεχτεί ότι ήταν ένα πρώτο βήμα και ως τέτοιο το είχε αποδεχθεί.

Να υπάρξει, κύριε Υπουργέ, μία ουσιαστική διαβούλευση όχι μόνο μεταξύ των Κομμάτων που συνθέτουν την τρικομματική Κυβέρνηση, αλλά και της Αντιπολίτευσης, γιατί απαιτείται η πλειοψηφία των 2/3. Και να προχωρήσουμε μόνο, εφόσον, συμφωνήσουμε, διότι η εμπειρία του 2007 μέχρι το 2009, ακόμη, μας συνοδεύει και μας δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα.

 

ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Για την ιστορία να σημειώσω ότι το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης Καραμανλή κατατέθηκε στην Βουλή των Ελλήνων και υπερψηφίστηκε με αριθμό μικρότερο των διακοσίων εδρών και έτσι δεν μπόρεσε να ισχύσει. Ψηφίστηκε, αν θυμάμαι καλά, από 159 Βουλευτές. Πράγματι, κύριε Υπουργέ, δεν έχει νόημα, να κάνουμε ξανά κάτι τέτοιο. Αν είναι να φτάνουμε στην Βουλή, πρέπει, προηγουμένως, να φτάνουμε σε συνεννόηση τα Κόμματα  για την υπερψήφισή του.