Νομός Λευκάδας

Επικοινωνία

Φωτογραφίες

Links

Δράση

    Άρθρα Συνεντεύξεις

Η Λευκάδα μας

Βιογραφικό

Email: info@thsoldatos.gr

 

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

                        

24/7/2013

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

                                                                 ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ  ΥΠΟΥΡΓΟ Οικονομικών, κ. Ιωάννη Στουρνάρα

ΘΕΜΑ: Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων, (ΕΕΤΑ), στο Δήμο Λευκάδας.

 

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

 

Με έκπληξη και αγανάκτηση διαπιστώνουν οι πολίτες της Λευκάδας, ότι αντί για μείωση του ΕΕΤΑ, σε σχέση με το μέχρι το περυσινό ΕΕΤΗΔΕ, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ η επιβάρυνση ξεπερνά το …65%.

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, όπως αυτή υλοποιήθηκε με το Ν. 4152/ΦΕΚ Α 107/9-5-2013 παρ. Α7, «Για τα ακίνητα, για τα οποία δεν αναγράφεται τιμή ζώνης στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.), ως τιμή ζώνης λαμβάνεται ο μέσος όρος των τιμών της δημοτικής ενότητας, όπως αυτές ισχύουν για τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τιμές στη δημοτική ενότητα, λαμβάνεται ο μέσος όρος των τιμών του δήμου και σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τιμές στο δήμο λαμβάνεται ο μέσος όρος των τιμών του νομού».

Έτσι με νέο υπολογισμό η τιμή ανά τετραγωνικό για το (Ε.Ε.Τ.Α.) 2013-2014 στη Λευκάδα, αυξήθηκε από 3€/τ.μ., (κατώτερη τιμή), σε 5€/τ.μ., (μέσος όρος τιμών).

Η αύξηση παρατηρείται στα ακίνητα για τα οποία στο λογαριασμό της ΔΕΗ, δεν περιέχεται Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, ΤΑΠ και που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία.

Παρατηρείται μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις το φαινόμενο, για δύο ξεχωριστές οικίες εντός του ίδιου οικοπέδου, στη μεν μία η τιμή να είναι 3€/τ.μ., στη δε άλλη 5€/τ.μ.

Ο Δήμος Λευκάδας ισχυρίζεται ότι ουδέποτε το Υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στον Δήμο οδηγίες για αναγραφή κωδικού ζώνης στα ακίνητα, ενώ ο νόμος που αναφέρεται παραπάνω, έδινε περιθώριο μόνο 6 ημέρες για τυχόν διορθώσεις.

Ανεξάρτητα ωστόσο από τις όποιες ευθύνες, το γεγονός είναι ότι το ΕΕΤΑ είναι σχεδόν διπλασιασμένο σε σχέση με πέρυσι και οι επιβαρύνσεις, ιδιαίτερα στα χωριά όπου δεν υπάρχουν καταχωρημένες τιμές ζώνης, αβάστακτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια κατάσταση επικρατεί επίσης σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

                                   

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

Προτίθεται το Υπουργείο Οικονομικών, να επαναφέρει άμεσα με σχετική νομοθετική ρύθμιση τις τιμές του ΕΕΤΑ στις περυσινές τιμές και να δώσει το χρονικό περιθώριο στους Δήμους να προχωρήσουν στη συμπλήρωση και διόρθωση των τιμών ζώνης, χωρίς να υποστούν έτσι ένα επιπρόσθετο άδικο χαράτσι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι όντως ανυποψίαστοι και χωρίς ευθύνη, καλούνται σήμερα να πληρώσουν σχεδόν διπλάσια τέλη;

 

Ημερομηνία                                                                                   Ο ερωτών Βουλευτής

 

24 - 07 - 2013                                                                                Θεόδωρος Σολδάτος