Νομός Λευκάδας

Επικοινωνία

Φωτογραφίες

Links

Δράση

    Άρθρα Συνεντεύξεις

Η Λευκάδα μας

Βιογραφικό

Email: info@thsoldatos.gr

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

 

28/7/2002

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ  ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ,

(ΚΑΡΥΑ,  27 & 28 / 7 / 2002).

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

 ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΤΗ ΤΗΣ Ν.Δ.

ΘΟΔΩΡΗ ΣΟΛΔΑΤΟΥ

 Διατυπώθηκαν εμπεριστατωμένα από τους ομιλητές που προηγήθηκαν, τόσο τα δεδομένα της υφισταμένης καταστάσεως στην ενδοχώρα του νομού μας, όσο και οι δυνατότητες αλλά και οι αδυναμίες ανάπτυξης της ημιορεινής και ορεινής περιοχής της Λευκάδας. Θα αποφύγω λοιπόν και για λόγους οικονομίας να αναφερθώ στα σημερινά δεδομένα και θα προχωρήσω κατ’ ευθείαν στις κατά την άποψη μου εκείνες παραμέτρους, που θεωρώ  αναγκαίες για το βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Εκτιμώ λοιπόν ότι βραχυπρόθεσμα,  οι τοπικοί φορείς και κυρίως η αυτοδιοίκηση, πρέπει να ενθαρρύνουν και να στηρίξουν το υφιστάμενο καθεστώς παραγωγής και εμπορίας ειδών λαϊκής τέχνης, καθώς επίσης και την τυποποίηση και διάθεση των τοπικών προϊόντων μας, δηλαδή του λαδιού και του κρασιού. Είναι καιρός πλέον ο επισκέπτης στο νομό να φεύγει με κάποιο στοιχείο ταυτότητας της Λευκάδας και αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από τα τοπικά μας προϊόντα, που καιρός είναι να διατεθούν οργανωμένα και να διαφημιστούν κατά τρόπο ώστε η διάθεση αυτή να είναι  δυνατή.

Η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών – το ΤΑΟΛ – πρέπει να πρωτοστατήσει σ’ αυτή την προσπάθεια και τόσο η πολιτεία όσο και οι φορείς της αυτοδιοίκησης πρέπει να γίνουν αρωγοί σ’ αυτό το σκοπό.

Οι προσπάθειες που έγιναν στον τομέα του Αγροτουρισμού κατά το παρελθόν, μάλλον δε δημιούργησαν τις προϋποθέσεις και την απαιτούμενη υποδομή για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού στις οποίες πολλοί έχουν αναφερθεί. Είναι ευκαιρία για την προσεχή πενταετία μέσω των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, να προωθηθεί το συγκεκριμένο είδος τουρισμού, αφού είναι δεδομένη η επιχορήγηση τέτοιων οργανωμένων σχεδιασμών όταν υπάρχουν και τηρούνται οι όροι που θέτει η Ευρωπαική Ένωση. Εκτιμώ ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που υπάρχουν, είναι η έλλειψη πληροφόρησης και άρα το ερέθισμα για τους ενδιαφερόμενους.

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, όλα τα παραπάνω είναι στοιχεία στα οποία οι περισσότεροι από τους προηγούμενους ομιλητές αναφέρθηκαν και που ασφαλώς δεν μπορούν να λείψουν ως βραχυπρόθεσμοι ή μεσοπρόθεσμοι στόχοι.

Όμως ανάπτυξη χωρίς Οδικά Δίκτυα δεν μπορεί να υπάρξει. Αν θέλουμε να δούμε την ορεινή Λευκάδα να συγκλίνει με την εξέλιξη (σε πολλά σημεία δυστυχώς προβληματική) του υπόλοιπου νησιού, πρέπει να εστιάσουμε στις οδικές αρτηρίες. Ο άξονας Βορρά – Νότου από Λευκάδα μέσω Σφακιωτών, Καρυάς, Εγκλουβής, Αϊ Λιου, Σύβρου προς Βασιλική είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Πληροφορούμαι ότι το έργο είναι ακόμη σε διαδικασία ωρίμανσης και ότι δεν έχει προχωρήσει όπως κάποια άλλα έργα του νησιού.

Αυτός ο οδικός άξονας, σε συνδυασμό με τον εγκάρσιο από Νυδρί μέσω Βαυκερής, Πλατυστόμων, Καρυάς προς Αγ. Νικήτα, μπορούν να προσδώσουν πνοή και αναπτυξιακή διέξοδο όχι μόνο στην ορεινή περιοχή του νησιού, αλλά σε ολόκληρο το νομό.

Μόνο έτσι μπορούν να αναδειχθούν το φυσικό κάλλος και τα πολιτιστικά γνωρίσματα των περιοχών της ημιορεινής και ορεινής Λευκάδας, τα μοναστήρια του ανατολικού μέρους του ορεινού μας συγκροτήματος αλλά και τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της περιοχής μεταξύ Εγκλουβής και Εξάνθειας, όπως οι ξερολιθιές και οι σκάλες με τα κάποτε καλλιεργούμενα αμπέλια.

Αν θέλουμε να μιλάμε για εναλλακτικές μορφές τουρισμού στη  Λευκάδα, όπως επίσης και για Γεωργία και Κτηνοτροφία σύγχρονης μορφής, πρέπει να προηγηθούν τα οδικά δίκτυα, όπως επίσης και τα άλλα έργα υποδομής, δηλαδή η ύδρευση, η αποχέτευση και οπωσδήποτε κάποιο έργο ανακύκλωσης των λυμάτων, ώστε να αποφευχθεί το παράδειγμα της άναρχης και προβληματικής ανάπτυξης, που παρατηρείται σε πολλές περιοχές τις παράκτιας Λευκάδας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα τοπικά και όχι μόνο μεγέθη πρέπει να επαναπροσεγγιστούν. Χωρίς βεβαίως να καθυστερήσουν τα έργα που σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη και που οπωσδήποτε είναι αναγκαία για ότι άλλο ακολουθήσει.