Νομός Λευκάδας

Επικοινωνία

Φωτογραφίες

Links

Δράση

    Άρθρα Συνεντεύξεις

Η Λευκάδα μας

Βιογραφικό

Email: info@thsoldatos.gr

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

 

14/3/2007

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ, ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2007

 

 ΑΠ’ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΜΠΡΑΒΟ ΘΟΔΩΡΗ


 

Είναι μια ιστορία που θα πέρναγε απαρατήρητη, αν δεν βρισκόταν φίλος μας γιατρός να μας τη διηγηθεί… Από εκεί και πέρα, όσο κι αν θέλεις να δεις ένα θέμα τυπικά, επειδή εμπλέκονται και δικοί σου άνθρωποι σ΄ αυτό, δεν μπορείς να το αφήσεις έτσι… Είναι μια ιστορία ζωής, που αποκτάει ιδιαίτερο και σημαντικό ενδιαφέρον, αν τη δει κανείς από την ανθρώπινη πλευρά, μια πλευρά που παραλείπεται συστηματικό τον τελευταίο καιρό από τις σχέσεις των ανθρώπων.


Πριν λίγους μήνες, ένα κοριτσάκι από την Αλβανία, το οποίο για καλή του τύχη είχε συγγενείς στην Ελλάδα, κινδύνευσε να χαθεί, εξαιτίας μιας μορφής κακοήθειας που δεν αντιμετωπιζόταν στην πατρίδα του.


Όπως αντιλαμβάνεστε, η κατάσταση στην Αλβανία είναι εξαιρετικά δύσκολη σε θέματα υγείας, που απαιτούν ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Η χώρα δεν έχει ακόμα το απαιτούμενο επίπεδο Υγείας, για να μπορεί να αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις. Η οικογένεια του παιδιού μάταια προσπαθούσε να βρει διέξοδο, μέχρι που η θεία του παντρεμένη με Λευκαδίτη, θυμήθηκε πως υπάρχει ο Θόδωρος και απευθύνθηκε στο Θόδωρο.


Η γνωμάτευση του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Τιράνων μιλούσε για γαγγλιονεύρωμα στη σπονδυλική στήλη. Χωρίς να ξέρω πολλά από ιατρική, αντιλαμβάνομαι το μέγεθος του προβλήματος, όπως μου το περιέγραψαν, αν και από μόνο του αυτό το «γαγγλιονεύρωμα στη σπονδυλική στήλη» απαίσια ακούγεται. Ο χρόνος έτρεχε, κάθε στιγμή πολύτιμη και τα γρανάζια της γραφειοκρατίας απαγορευτικά για την αντιμετώπιση.


Με τη διαμεσολάβηση Γιαννιώτη γιατρού, που υπηρετεί στο «παίδων Αγία Σοφία», γνωστοποιείται αμέσως και εγγράφως η γνωμάτευση των Τιράνων, αφού η περίπτωση απαιτεί εξειδικευμένο νοσοκομείο. Η απάντηση ακαριαία…Tο αναλαμβάνουν. Η γραφειοκρατία εχθρός… Έγγραφα, έγγραφα, έγγραφα… Xρήματα, διαβατήρια, βίζες, προξενεία… Ο χρόνος πολύτιμος… Η διακομιδή επείγουσα, ο χρόνος αντίπαλος. Η έμπνευση πολύτιμη. Ειδοποιείται το γραφείο του πρωθυπουργού. Σε ένα πρωινό τα υπουργεία εξωτερικών, υγείας, η Ολυμπιακή συντονίζονται. Το παιδί φεύγει. Το «Αγία Σοφία» σε ετοιμότητα περιμένει το φορείο από το αεροδρόμιο. Η αντιμετώπιση άμεση. Προεγχειρητικές εξετάσεις, επέμβαση, ανάρρωση… Εβδομάδες στην Αθήνα.


Το παιδί αναρρώνει, επιστρέφει στην πατρίδα του είναι καλά. Κάθε τόσο επισκέπτεται την Αθήνα για εξετάσεις… Εμείς το πληροφορηθήκαμε τώρα. Πιστεύουμε ότι τέτοιες ενέργειες και συμπεριφορές πρέπει να γράφονται. Όχι μόνο τα θέματα που πουλάνε. Σκεφθήκαμε να αναφέρουμε έτσι απλά το θέμα χωρίς ονόματα, αλλά ένα θα το πω, όσο κι αν είναι «στραβόξυλο» ο φίλος μου ο Θόδωρος Σολδάτος και απεχθάνεται αυτού του είδους τη δημοσιότητα. ‘Όπως αντιλαμβάνεστε αυτός είναι ο «Θόδωρος» της ιστορίας μας και αυτός είναι που κίνησε τα νήματα και σώθηκε το παιδάκι. Προσωπικά θεωρώ πολύ σπουδαία υπόθεση την πράξη του, όπως και να το δει κανείς, πέρα από το ότι απαιτούσε και μεγάλη προσπάθεια, στοιχεία της οποίας είδατε παραπάνω. Όμως το να χαρίζεις με την κίνησή σου τη ζωή σε έναν άνθρωπο, σε ένα παιδί, είναι μια ιδιαίτερα συγκινητική πράξη, που δεν τη βρίσκεις κάθε μέρα μπροστά σου, ιδιαίτερα όταν δεν έχεις να πάρεις τίποτα από αυτή. Προφανώς στο Θόδωρο έφτανε η ικανοποίηση και ας με συγχωρήσει που ανερώτητα έβγαλα στη δημοσιότητα μια ενέργειά του, την οποία τονίζω ξανά, θεωρώ σπουδαία και επιβραβεύω με αυτή τη δημοσιοποίηση την ευαισθησία του… Θόδωρε Σολδάτο, νομίζω πως είσαι «άνθρωπος»…

 

 

Το παρόν, το βρήκαμε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Τα Γιάννινα».