Νομός Λευκάδας

Επικοινωνία

Φωτογραφίες

Links

Δράση

    Άρθρα Συνεντεύξεις

Η Λευκάδα μας

Βιογραφικό

Email: info@thsoldatos.gr

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

 

20/7/2007

Θοδωρής Σολδάτος στο «Λευκαδίτικο Λόγο»

 «Δώστε τη σκυτάλη»

                                                                                                                    Το προεκλογικό του σύνθημα…

 Τα τελευταία χρόνια οι Λευκαδίτες θεωρούν ότι έχουν το δικό τους άνθρωπο όταν βρεθούν στο δύσκολη θέση να αντιμετωπίσουν πρόβλημα υγείας, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Ιωαννίνων. Ο Θοδωρής Σολδάτος, διεκδικεί για ακόμη μια φορά τη ψήφο που θα του δώσει τη δυνατότητα να εκπροσωπήσει τη Λευκάδα στο κοινοβούλιο. Η συζήτηση μαζί του έδειξε έναν άνθρωπο πιο σίγουρο από ποτέ γι αυτό του το εγχείρημα και προπάντων ιδιαίτερα προετοιμασμένο.

  Θεωρείται ότι βρισκόμαστε στην  τελική ευθεία για την προκήρυξη εκλογών;

 Χωρίς αμφιβολία η περίοδος είναι προεκλογική. Μετά τον Αύγουστο θεωρώ ότι όλα είναι αναμενόμενα. Από τον Σεπτέμβριο δηλαδή μέχρι και τον Μάρτιο.

 Εσείς λειτουργείται σαν να είστε σε προεκλογική περίοδο;

 Σαφώς έχω ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία μου διότι καθώς καταλαβαίνετε δεν μπορείς να αφήνεις τα πράγματα για την τελευταία στιγμή. Αυτό σημαίνει επικοινωνία με τους ετεροδημότες, συχνότερες επισκέψεις στο νησί και χιλιάδες άλλες λεπτομέρειες που χρειάζονται οργάνωση και μεθοδικότητα. Όταν υπάρχει ήδη μια προετοιμασία τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο εύκολα. Η Αθήνα χρειάζεται δουλειά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και η Λευκάδα δεν χρειάζεται τον ανάλογο αγώνα.

 Υπάρχουν κάποια «κέντρα» που διαδίδουν ότι μπορεί να μην είστε υποψήφιος…

 Αυτό το έχω ακούσει και δυστυχώς το έχω ξαναζήσει. Πρόκειται για ένα σενάριο που καλλιεργούν ενδεχομένως κάποιοι και στόχο έχει να αποσταθεροποιήσει τη δυναμική και την προοπτική ενός υποψηφίου ο οποίος έχει την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των συμπολιτών του. Ενδεχομένως αυτοί που κυκλοφορούν αυτές τις ανακρίβειες να θεωρούν ότι η  μη υποψηφιότητά μου θα τους διευκόλυνε. Αλλά είμαι πολύ ήρεμος, διότι το έργο το έχω ξαναδεί. Παίχτηκε με τον αθλιότερο τρόπο το 2004.

Μάλλον έντονα τα εσωκομματικά μαχαιρώματα…

κ. Βαρδή, πρέπει να γνωρίζετε ότι η καρυδιά που έχει καρύδια πετροβολείται. Παρ’ όλ’ αυτά θεωρώ ότι το κλίμα στο εσωκομματικό πεδίο θα είναι όπως αρμόζει σε ένα κόμμα με αρχές  που φιλοδοξεί να κυβερνήσει και την επόμενη τετραετία τον τόπο.

 Πόσο δύσκολη θεωρείται αυτή την εκλογική αναμέτρηση;

Η κάθε εκλογική διαδικασία έχει πάντα τις δυσκολίες της και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη σοβαρότητα. Η Ν.Δ. θα πρέπει να υπενθυμίσει με τον καλύτερο τρόπο τι έχει κάνει μέχρι τώρα. Γνωρίζετε πολύ καλά το ρόλο που παίζουν τα ΜΜΕ σε αυτές τις αναμετρήσεις. Θεωρώ λοιπόν ότι η κατάλληλη προπαρασκευή έχει ήδη γίνει και το έργο της κυβέρνησης θα προβληθεί με τον καλύτερο τρόπο. Σημαντική επίσης είναι και η παρουσίαση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και πρόκειται να ολοκληρωθούν την επόμενη τετραετία αλλά και ό,τι πρόκειται να ξεκινήσει η νέα κυβέρνηση.

Στη Λευκάδα πιστεύετε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει το έργο που έπρεπε;

 Σίγουρα το έργο που έχει γίνει είναι πολύ θετικό. Όμως πρέπει να γνωρίζετε  ότι το καλύτερο είναι εχθρός του καλού. Έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στα έργα που αφορούν την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός του 2003. Σημαντικό θέμα επίσης είναι η σύνδεση του νησιού μας με τους οδικούς άξονες. Εδώ η κυβέρνηση παίρνει άριστα. Αναφέρομαι στην Εγνατία  αλλά και την Ιόνια οδό ένα έργο μεγάλης εμβέλειας για τη δυτική Ελλάδα.  Πρόκειται για ένα έργο που την πατρότητα διεκδικεί η Ν.Δ., ακυρώθηκε από το ΠΑΣΟΚ και επανήλθε με άλλο όνομα για να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Τα έργα αυτά δίνουν μια ευρύτερη ώθηση στην περιφέρεια και δημιουργούν εξαιρετικές συνθήκες ανάπτυξης. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει επίσπευση των διαδικασιών για την ένωση του νομού μας με την Ιόνια οδό όπως εξήγγειλε ο κ. Σουφλιάς στο προσυνέδριο των Ιωαννίνων.

Να υπενθυμίσω ότι από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκα ως υποψήφιος κατέθεσα την άποψή μου για την ανάπτυξη του τόπου και η οποία βασιζόταν σε τρεις άξονες:

  • Την ίδρυση Ανώτερων ή Ανώτατων σχολών. Έχω δώσει προσωπικό αγώνα, συνεργάστηκα με παράγοντες της προηγούμενης κυβέρνησης και διεκδικώ  την πατρότητα της επιχειρηματολογίας. Ότι δηλαδή όλοι οι γύρω νομοί από την Λευκάδα (Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Άρτα, Γιάννενα, Κέρκυρα, Αργοστόλι, Μεσολόγγι) διέθεταν ήδη ανώτερη ή ανώτατη σχολή. Ήμασταν ο μοναδικός νομός που είχε εξαιρεθεί. Το επιχείρημα πέρασε στα χείλη όλων των Λευκαδιτών και τα καταφέραμε.
  • Είχα επισημάνει ότι έργα μικρά γίνονται και πάντα θα γίνονται. Η σύνδεση όμως της Λευκάδας με τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους είναι έργο ζωής για τον τόπο μας.
  • Στηρίζω πάντα την άποψη για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, και κυρίως του συνεδριακού τουρισμού. Η άποψη αυτή έχει ωριμάσει σήμερα. Η οικονομία της Λευκάδας άλλωστε βασίζεται στον τουρισμό. Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου από 40 σε 60 ημέρες. Τα καταλύματα υπάρχουν άλλωστε, το μόνο που χρειάζεται είναι ο προγραμματισμός και η σύμφωνη γνώμη όλων των φορέων που ασχολούνται με τον τουρισμό. Είναι γνωστό ότι πολλές περιοχές στηρίζονται στον εναλλακτικό τουρισμό και τυγχάνουν εξαιρετικής ανάπτυξης. Και αυτό διότι το κατά κεφαλήν εισόδημα του επισκέπτη του συνεδριακού τουρισμού είναι σαφώς πολύ πιο υψηλό από το αντίστοιχο του ψυχαγωγικού τουρισμού. Να σημειώσουμε ότι οι εποχιακά εργαζόμενοι στον τουρισμό δεν θα έχουν ανάγκη την κάρτα ανεργίας στο βαθμό που την έχουν σήμερα ανάγκη. Παράλληλα με την ιδιωτική πρωτοβουλία που έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις στο συνεδριακό τουρισμό, η ολοκλήρωση του Θεάτρου δημιουργεί τις προοπτικές και για την παράλληλη λειτουργία του ως συνεδριακό κέντρο.

Από την άλλη υπάρχουν και τα θέματα που αναδείχτηκαν, επίσης ένα πολύ σημαντικό κομμάτι. Όπως είναι το θέμα του νοσοκομείου που θα είχε προχωρήσει ήδη αν δεν υπήρχε το γνωστό πρόβλημα με την αλλαγή χρήσης του κληροδοτήματος Ασμένη. Η κατασκευή νέου νοσοκομείου είναι σίγουρα βασική προϋπόθεση και για την τουριστική ανάπτυξη της Λευκάδας, χωρίς βέβαια να αγνοείται η ανάγκη για στήριξη των υποδομών του ήδη υπάρχοντος και κτιριακά αλλά και σε έμψυχο υλικό. Άλλο θέμα είναι η  σύνδεση, υποθαλάσσια ή μη, της Λευκάδας  με την Αιτωλοακαρνανία. Σήμερα είναι επιτακτική όσο ποτέ. Η πόλη επιβαρύνεται καθημερινά με τη διέλευση των αυτοκινήτων πολύ επικίνδυνα. Εδώ απαιτείται η συνεργασία όλων των φορέων του νησιού.

Σε ότι αφορά τα απόβλητα. Πιστεύω ότι πελαγοδρομούμε εδώ και δεκαετίες για την τελική λύση. Η γη στη Λευκάδα είναι πολύ ακριβή γι αυτό υπάρχουν και αντιδράσεις όταν οι μελετητές προσπαθούν να ορίσουν περιοχές. Εδώ θα πρέπει να επισημάνω ότι αξίζουν συγχαρητήρια στο δήμαρχο διότι επιτέλους έθεσε το ζήτημα της δημιουργίας εργοστασίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ανακύκλωσης και ενδεχομένως ανάκτησης ποσοτήτων ενέργειας.

 Θεωρείτε ότι είναι εφικτή αυτή η λύση;

 Είναι γεγονός ότι χρειάζεται πολύ σοβαρή μελέτη. Δεν ξέρω αν είναι μακρινό όνειρο, σίγουρα όμως είναι εφικτό. Και δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι ο δήμαρχος με τους τεχνικούς του συμβούλους προωθεί την στεγάνωση  της υπάρχουσας χωματερής αφού προηγηθεί εξομάλυνση των απορριμμάτων και στη συνέχεια διαχείριση των εκλυόμενων αερίων. Η μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης είναι ήδη στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Και με την ευκαιρία να πω ότι η επιβάρυνση των ανατολικών ακτών οφείλεται στην χωματερή που λειτουργεί ανεξέλεγκτα και σχεδόν καθόλου στο βιολογικό, όπως ενδεχομένως υπάρχει άποψη.

Είστε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών;

Χωρίς αμφιβολία το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θα ικανοποιούσε το μέσο νεοδημοκράτη. Τα χαρακτηριστικά των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως γνωρίζετε, έχουν υπόσταση περισσότερο τοπική παρά πολιτική. Φυσικά υπήρξαν και ατυχείς χειρισμοί εκ μέρους της παράταξής μου. Το γεγονός ότι υπήρχαν δύο νομαρχιακά ψηφοδέλτια στο χώρο της Ν.Δ. είναι ένα σοβαρό ζήτημα…

Πιστεύετε ότι μπορεί να επηρεάσει τις βουλευτικές εκλογές;

 Νομίζω ότι δεν συνδέονται ιδιαιτέρως αυτά τα δύο. Οι μικρές περιφέρειες, όπως είναι η Λευκάδα δέχονται τις επιδράσεις του κλίματος που διαμορφώνεται πανελλήνια. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία τριάντα χρόνια ο βουλευτής που εκλέγεται είναι πάντα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, χωρίς να αγνοούνται και οι τοπικές ιδιαιτερότητες. Ο Καραμανλής  θα κυβερνήσει και δεύτερη τετραετία. Αυτό είναι σίγουρο. Φαίνεται εξ άλλου και από τις μετρήσεις και το κλίμα αυτό μεταφέρεται και στο νομό.

 Δημιουργεί πρόβλημα ο τρίτος υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο;

 Η αύξηση κατά ένα υποψήφιο σίγουρα δημιουργεί νέα δεδομένα. Όμως αυτό δεν νομίζω ότι εμένα προσωπικά με επηρεάζει. Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχω λείψει από τα δρώμενα της Λευκάδας. Το κινητό μου είναι πάντα ανοικτό στους συμπολίτες μου. Θέλω να τονίσω ότι στα όσα έχουν συντελεστεί  στον τόπο θεωρώ ότι έχω μεγάλη συμμετοχή και πιστεύω ότι υπάρχει πλέον αναγνώριση.    

 Θεωρείτε ότι έχετε πρόσβαση και σε άλλους χώρους;

 Αυτό εισπράττω από την καθημερινή επικοινωνία που έχω με τους συμπολίτες μου. Η σύνθεση των ψηφοδελτίων αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη διαδικασία διεκδίκησης της έδρας.

 Τελικά ποιος νομίζετε ότι θα είναι ο τρίτος υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ;

 κ. Βαρδή, κανείς δεν έχει συμβόλαιο ότι θα είναι υποψήφιος. Ούτε και οι βουλευτές σε όλη την επικράτεια. Πιστεύω ότι έχει εκτιμηθεί η συμμετοχή μου στα δρώμενα του νομού αλλά και της παράταξης στη διάρκεια της τετραετίας και η κεντρική διοίκηση θα με τιμήσει ξανά με τη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο. Εκτιμώ βεβαίως ότι ο εν ενεργεία βουλευτής θα είναι μια σημαντική συμμετοχή. Από εκεί και μετά υπάρχουν νεοδημοκράτες με σημαντική παρουσία στα κοινά και οι οποίοι δικαιούνται να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους. Έτσι ή αλλιώς από πλευράς σύνθεσης θα είναι σίγουρα καλύτερο από αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 Επειδή έχει ακουστεί και αυτό, υπάρχει θέμα ασυμβιβάστου για εσάς;

 Ασφαλώς όχι. Ασυμβίβαστο υπάρχει για διοικητές και υποδιοικητές Ν.Π.Δ.Δ. οι οποίοι είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Όχι στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων. Με την ευκαιρία θα πρέπει να σας τονίσω ότι προτίθεμαι πλέον να επικεντρωθώ στην προσπάθειά μου για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές και επομένως πολύ σύντομα να αποδεσμευτώ από τα καθήκοντα μου, ως  αντιπροέδρου στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο.  Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν θα είμαι δίπλα στους συνανθρώπους μου εφ όσον ζητηθεί η βοήθειά μου.

Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να έχει μια δυναμική στο νομό…

Ο καθένας από εμάς έχει την ιστορία του. Υπάρχουν άξιοι συμπολίτες μας που θα συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια των άλλων κομμάτων και που τιμήθηκαν ή θα τιμηθούν με την τη ψήφο του Λευκαδίτη. Η σύνθεση των ψηφοδελτίων επηρεάζει σίγουρα το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Από το χώρο της ευρύτερης κεντροδεξιάς μπορεί να υπάρξει προσέγγιση σε άλλα ψηφοδέλτια από αυτά της Ν.Δ. Δεν μπορώ να γίνω Πυθία, ωστόσο ακόμα και σε αυτή την περίπτωση η έδρα θα είναι στη Ν.Δ. δεδομένου ότι διευρύνεται η δυνατότητα διείσδυσης στο χώρο της κεντροαριστεράς. Είμαστε η παράταξη του σύγχρονου Κέντρου. Η πολιτική μας απευθύνεται σε όλες τις τάξεις και τα στρώματα.

Υπολογίζετε τη φθορά;

 Αυτό που διαπιστώνω είναι ότι υπάρχουν ψηφοφόροι που ψήφισαν το 2004 Ν.Δ., που ενδεχομένως δεν είναι ικανοποιημένοι από το ρυθμό παραγωγής του κυβερνητικού έργου. Δεν διαπιστώνονται όμως διαρροές δεδομένου ότι τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ παραμένουν τα ίδια. Πάντως η προεκλογική περίοδος θα δώσει τη δυνατότητα στα κόμματα και στους επικεφαλής τους να απευθυνθούν στο σημερινό αναποφάσιστο ψηφοφόρο και εκεί ο Καραμανλής σίγουρα θα κερδίσει.

 Τι πιστεύετε ότι η Ν.Δ θα προβάλλει ως ισχυρό χαρτί;

 Πέρα από την προσωπική ακτινοβολία του Κώστα Καραμανλή, σίγουρα το μέχρι τώρα έργο της. Το ότι π.χ. η κατώτατη αγροτική σύνταξη ήταν κάτω από 200 ευρώ και σήμερα είναι πάνω από 250 ευρώ και στο τέλος του 2008 θα είναι 330. Η επιστροφή του ΛΑΦΚΑ. Το ΕΚΑΣ που από 140 ευρώ πήγε στα 230 ευρώ. Η υλοποίηση της προεκλογικής εξαγγελίας για τους τρίτεκνους που από τις αρχές του 2008 θα παίρνουν και το επίδομα. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις από 35 σε 25%, από 25 σε 20% για τις Ο.Ε., από 40 σε 35% και από 30 σε 25% για τους ιδιώτες.

Η αύξηση της απορρόφησης στα επιχειρησιακά προγράμματα στην «κοινωνία της πληροφορίας» από 12% πριν το 2004 σε 55% σήμερα. Η μείωση της ανεργίας. Το 82% των πόρων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς θα πάει στην Περιφέρεια. Στον ενεργειακό τομέα μεγάλης εθνικής και στρατηγικής σημασίας είναι ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Ο αγωγός Φυσικού αερίου Ελλάδα –Ιταλία., οι νέοι οδικοί άξονες και τόσα άλλα.

Ποια θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία;

Υποχρεωτικά το ζήτημα των πανεπιστημίων για το οποίο δυστυχώς ευθύνη έχει εξ ολοκλήρου η διχασμένη αξιωματική αντιπολίτευση με τις απόψεις της και τους  χειρισμούς του αρχηγού της που πελαγοδρομεί σε προτάσεις, αλλά και το ασφαλιστικό.

 Αν σας έλεγαν ότι αύριο γίνονται εκλογές ποιο θα ήταν το προεκλογικό σας σύνθημα;

«Δώστε τη σκυτάλη»…

Τι εννοείτε;

Η σκυταλοδρομία είναι ένα ευγενές άθλημα, δεν ανταγωνίζομαι κανένα. Φιλοδοξώ να είμαι αυτός που θα συνεχίσει στο νομό ότι καλό έγινε και έγιναν πάρα πολλά και ασφαλώς με τη συνεργασία των φορέων του νομού να προωθήσουμε ζητήματα τα οποία ενδεχομένως να μην έγιναν.

 ΒΙΒΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΗ