Νομός Λευκάδας

Επικοινωνία

Φωτογραφίες

Links

Δράση

    Άρθρα Συνεντεύξεις

Η Λευκάδα μας

Βιογραφικό

Email: info@thsoldatos.gr

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

 

14/12/2006

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ, ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ.

 

Έχουν γραφεί και ειπωθεί πολλά σχετικά με την προοπτική δημιουργίας  αιολικού πάρκου στη Νότια Λευκάδα. Πρόθεση μου δεν είναι να επιχειρηματολογήσω υπό μορφή μελέτης στην ωφελιμότητα ή μη της ενδεχόμενης  εγκατάστασης του πάρκου, αλλά να καταθέσω την  προσωπική μου άποψη και εικόνα σχετικά με το θέμα και κυρίως για τις  διαδικασίες που μέχρι τώρα ακολουθήθηκαν.

Το έντονα αρνητικό κλίμα και η ανησυχία των κατοίκων της περιοχής  οφείλεται σε δύο βασικές παραμέτρους.

1) Οι άμεσες επιπτώσεις που ενδεχομένως θα υπάρξουν στους μόνιμους  κάτοικους της περιοχής και την πανίδα της νοτιοδυτικής Λευκάδας γενικότερα, εξαιτίας της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, (π.χ. υπάρχει ισχυρισμός για ηχορύπανση, οπτική ρύπανση  κ.λ.π.).

2)Το  γεγονός ότι ενώ η ιδιαίτερη ομορφιά της ευρύτερης περιοχής έχει  δημιουργήσει προσδοκίες τουριστικής  ανάπτυξης, η ενδεχόμενη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα προκαλέσει απαξίωση της γης στην περιοχή και επομένως οικονομικά θα λειτουργήσει βλαπτικά για τους κατοίκους.

            Η μέχρι τώρα πληροφόρηση των κατοίκων από τις ενδιαφερόμενες  εταιρείες αλλά και από κάποιους τοπικούς άρχοντες που επιθυμούν την  εγκατάσταση του πάρκου είναι χωρίς αποτελέσματα.

Ως προς την 1Η  παράμετρο δεν έχει υπάρξει σαφής επιστημονική πληροφόρηση για τις επιπτώσεις που ενδεχομένως θα υπάρξουν.

Ως προς τη 2Η  παράμετρο οι κάτοικοι επίσης  δεν έχουν πειστεί για τη δυνατότητα απρόσκοπτης τουριστικής ανάπτυξης, αν το αιολικό πάρκο τελικώς εγκατασταθεί.

Επιπροσθέτως τα οικονομικά οφέλη που προσφέρονται στο δήμο, είναι μάλλον ανεπαρκή.

Η μελέτη της εταιρείας GAMESSA S.A. πρέπει να γίνει σαφέστερη στο  ζήτημα των αποζημιώσεων, όχι μόνο στο χώρο της ενδεχόμενης εγκατάστασης  των ανεμογεννητριών, αλλά και στα περάσματα των αγωγών από ιδιωτικές  εκτάσεις και στη διάνοιξη των δρόμων που θα απαιτηθούν.

Συμπερασματικά θεωρώ ότι χωρίς την απόλυτη συναίνεση των κατοίκων της περιοχής, η οποιαδήποτε απόπειρα εγκατάστασης αιολικού πάρκου θα γιγαντώσει το ήδη υπάρχον αρνητικό κλίμα και οι αντιδράσεις δικαιολογημένα θα κορυφωθούν.

Είναι στο χέρι των εταιρειών αλλά και των ντόπιων παραγόντων που τάσσονται υπέρ της εγκατάστασης του πάρκου, να διαφωτίσουν τους κατοίκους σχετικά με τα παραπάνω θέματα.

Αν δεν τα καταφέρουν δεν τους απομένει άλλη οδός από το να παραιτηθούν από τις επιδιώξεις τους. Η οποιαδήποτε άλλη μεθόδευση μόνο προβλήματα θα προκαλέσει.