Νομός Λευκάδας

Επικοινωνία

Φωτογραφίες

Links

Δράση

    Άρθρα Συνεντεύξεις

Η Λευκάδα μας

Βιογραφικό

Email: info@thsoldatos.gr

 

                        

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

 

13/4/2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ»

Ο ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΟΛΔΑΤΟΣ ομιλεί στο ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ και στην ΑΡΓΥΡΩ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ.

1.Πως βρεθήκατε στην πολιτική και μάλιστα εκπροσωπώντας ΄τη μονοεδρική περιφέρεια της Λευκάδας αν και είστε γεννημένος στην Αυστραλία και δραστηριοποιείστε στα Γιάννενα; 

Πολυδιάστατη η ερώτηση. Γεννήθηκα στη Μελβούρνη αλλά μεγάλωσα στην πόλη της Λευκάδας, αφού ο πατέρας φρόντισε να εγκατασταθούμε με τη μητέρα και τον αδελφό μου στην ιδιαίτερή μας πατρίδα αρκετά νωρίς και ενώ ήμουν ακόμη μαθητής του Δημοτικού. Τελείωσα το Δημοτικό και το εξατάξιο τότε Γυμνάσιο στη Λευκάδα.

Η πολιτική αλλαγή του 1974 με όλα τα χαρακτηριστικά που εμπεριείχε, με οδήγησε -και πιστεύω πολλούς από τη γενιά μου,- σε ιδεολογικούς προβληματισμούς και πολιτικές αναζητήσεις αντίστοιχες των ερεθισμάτων της εποχής. Αρχικά ως μαθητή της τελευταίας τάξης του εξαταξίου γυμνασίου της Λευκάδας και στη συνέχεια ως φοιτητή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σε μια περίοδο που στα πανεπιστήμια οι αριστερές παρατάξεις ξεπερνούσαν σε ποσοστό το 90%, εντάχθηκα στη ΔΑΠ και στην ΟΝΝΕΔ, ασχολήθηκα ενεργά με το φοιτητικό αλλά και το νεολαιίστικο κίνημα γενικότερα, ανέλαβα τομείς ευθύνης στη νεολαία της Ν.Δ., συμμετείχα στα πανσπουδαστικά συνέδρια της δεκαετίας του 1970 και εκπροσώπησα τη ΔΑΠ στο Κεντρικό Συμβούλιο της Ε.Φ.Ε.Ε.

Από τότε η ενασχόλησή μου με την πολιτική, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο είναι μέρος της ζωής μου. Τόσο στην Αυστραλία στην οποία ζούσαν οι γονείς μου όταν  επέστρεψα και όπου συνέχισα τις σπουδές μου και εργάστηκα, όσο και στην Ελλάδα όταν οριστικά εγκαταστάθηκα με τη σύζυγό μου και το πρώτο μας παιδί, στα γνώριμα από τη φοιτητική περίοδο Γιάννενα το 1987. Στα Γιάννενα δραστηριοποιήθηκα στην ιδιωτική εκπαίδευση  ως Ελεύθερος Επαγγελματίας και λόγω της εγγύτητας με τη Λευκάδα είχα την ευκαιρία να συνδυάσω δημιουργικά τις δύο αγαπημένες πόλεις, στις επαγγελματικές και κοινωνικές μου δραστηριότητες.

Το 1997 με την εκλογή του Κώστα Καραμανλή ως προέδρου της Ν.Δ. σήμανε για τη γενιά μου προσκλητήριο. Μου ανατέθηκαν τα καθήκοντα του περιφερειάρχη της Ν.Δ. στην Ήπειρο, εκλέχτηκα μέλος της Κ.Ε., πολιτεύτηκα στη Λευκάδα, διετέλεσα Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και εκλέχθηκα βουλευτής το 2007.

 

2.Πόσοι είναι οι Έλληνες που ζουν σήμερα στην Αυστραλία και πόσοι από αυτούς διατηρούν δεσμούς με την Ελλάδα, ή διατηρούν εθνικά  χαρακτηριστικά;

 

`           Η σημερινή άποψη είναι ότι κυμαίνονται μεταξύ 350.000 και 400.000, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνοκυπρίων που υπολογίζονται στις 40.000 περίπου. Η άποψη περί 700.000 σήμερα δε γίνεται αποδεκτή.

            Εκτιμάται ότι δεσμούς με την Ελλάδα έχει το σύνολο της 1ης και 2ης γενιάς, αφού μιλούν την ελληνική γλώσσα, έχουν έντονα αναπτυγμένη την θρησκευτική τους συνείδηση ως ορθόδοξοι, επισκέπτονται συχνά την Ελλάδα, και έχουν δεσμούς, επικοινωνία και σχέσεις με τους συγγενείς τους.

Από την 3η γενιά και μετά, -έχουμε ήδη μπει στην 4η- τα πράγματα αλλάζουν. Όπως ισχυρίζονται και οι ίδιοι οι ομογενείς, είναι άλλο ζήτημα «να γνωρίζεις για τη Μύκονο, να τρως σουβλάκι και ενδεχομένως να χορεύεις μεταξύ των άλλων και κάποιους ελληνικούς χορούς» και άλλο να έχεις λάβει ελληνική παιδεία, να αισθάνεσαι Έλληνας, στα πλαίσια μιας πολυπολιτιστικής κοινωνίας που ως ιδεολόγημα είχε ιδιαιτέρως ενισχυθεί μέχρι και τη δεκαετία του 90 από τις Αυστραλιανές κυβερνήσεις και που αργότερα εγκαταλείφθηκε.

Υπάρχει επομένως μια φθίνουσα πορεία που ανησυχεί και προβληματίζει, με τους μεγαλύτερους σε ηλικία να «φυλάττουν Θερμοπύλες». 

3.Γίνεται τώρα λόγος για την ψήφο των ομογενών. Πόσο δίκαιο είναι να εκλέγει κυβέρνηση της Ελλάδας κάποιος που ζει μόνιμα στο εξωτερικό, εργάζεται και φορολογείται στην ξένη χώρα και στην Ελλάδα μπορεί να έρχεται μόνο για ελάχιστες ημέρες και μετά από χρόνια;

             Κατ’ αρχήν το εκλογικό δικαίωμα των Ελλήνων της Διασποράς αποτελεί Συνταγματική Επιταγή μετά την αναθεώρηση του 2001. Είναι προαιρετικό δικαίωμα και αν ψηφιζόταν ο σχετικός νόμος με την απαιτούμενη πλειοψηφία των 200 βουλευτών, θα αποτελούσε μια τεράστια διευκόλυνση για όσους ζουν εκτός Ελλάδος και υποβάλλονται στην ταλαιπωρία του ταξιδιού και των εξόδων κατά τις εκλογικές περιόδους. Είναι κάτι που ισχύει σε πολλές χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο. Είναι ζητούμενο του αντιπροσωπευτικού οργάνου των απανταχού Ελλήνων, δηλαδή του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.), που είναι όργανο συνταγματικώς κατοχυρωμένο από τη χώρα μας.

Τα κόμματα της Ελάσσονος Αντιπολιτεύσεως ήταν ξεκάθαρα στις θέσεις τους, -θετικές ή αρνητικές- προς το νόμο από την αρχή. Το ΠΑΣΟΚ επί εποχής του οποίου ψηφίστηκε η σχετική Συνταγματική αναφορά και ενώ εμφανιζόταν ως υπέρμαχος του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων της Διασποράς, με μια οβιδιακή μεταμόρφωση μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του 2008, τορπίλισε το νομοσχέδιο. Παρά το γεγονός ότι δια του εισηγητή του και προσφάτως δήλωνε, ότι ταυτίζεται με τις θέσεις του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Το Σ.Α.Ε. όμως δήλωσε ότι δέχεται το νόμο. Το ΠΑΣΟΚ για μια ακόμη φορά απεδείχθη κατώτερο των περιστάσεων για μικροπολιτικούς λόγους. Εκτίμησε φαίνεται ότι τα ποσοστά του στους Έλληνες του εξωτερικού, είναι χαμηλά.

4 Ένας αλλοδαπός που ζει και εργάζεται και φορολογείται στην Ελλάδα είναι δίκαιο να μην ψηφίζει στη χώρα όπου κάποιοι άλλοι μοχθούν και για τη δική του άνετη διαβίωση και να ψηφίζει στη χώρα  από την οποία προέρχεται και δεν έχει πάει παρά ελάχιστα;

             Είναι βεβαίως θέμα υπηκοότητας. Θεωρώ ότι στο συγκεκριμένο θέμα έχουμε αργήσει. Πρώτα από όλα δεν είναι ό,τι καλύτερο, παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα, σπουδάζουν σε ελληνικά σχολεία, μεγαλώνουν μαζί με τα παιδιά μας, ζουν ανάμεσά μας, εργάζονται μετά την ενηλικίωσή τους και αν θέλετε επιλέγουν την Ελλάδα ως πατρίδα τους, να είναι πολίτες 2ης κατηγορίας. Αλλά και για όσους δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα αλλά έχουν μακρόχρονη παραμονή στη χώρα μας και έχουν επιλέξει να ζήσουν μόνιμα στην πατρίδα μας, τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν.

Πρέπει να ξεπεράσουμε την ξενοφοβία που μας διακατέχει. Έτσι και αλλιώς η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε πολυπολιτιστική χώρα. Το μεγαλείο του Ελληνικού Πολιτισμού δεν κινδυνεύει. Ο Ελληνικός Πολιτισμός υπερέχει. Υπάρχουν ιστορικές αποδείξεις. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία εξελληνίστηκε σε Βυζαντινή ακριβώς εξαιτίας αυτής της υπεροχής. Το ελληνικό έθνος παρέμεινε αναλλοίωτο παρά τα 400 χρόνια τουρκοκρατίας.

Δεν αντιπαρέρχομαι τις ειδικές περιπτώσεις μεταναστών με ανθελληνικά συναισθήματα. Όμως πιστεύω ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε συνολικά το ζήτημα. Έχω την εμπειρία του μετανάστη και τη βεβαιότητα της ασφαλούς αντιμετωπίσεως του ζητήματος. Ίσως πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο ίδρυσης Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Είναι κάτι που σε άλλες χώρες ήδη υπάρχει.

5 Πριν λίγο καιρό η Αυστραλία κάηκε με πολλά  θύματα και μεγάλη φυσική καταστροφή. Ο πρωθυπουργός της μίλησε ευθέως για εμπρηστές. Τι θα λέγατε αν σας ζητούσαμε να κάνετε σχόλιο γι’ αυτό και για τις δικές μας παρόμοιες πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007 που είχαν προκλητικό συντονισμό;

 Πράγματι έγινε αναφορά σε εμπρηστές, έγιναν μάλιστα και συλλήψεις. Δεν κυριάρχησε ωστόσο, ούτε καν κατατέθηκε η άποψη περί οργανωμένου εγχειρήματος, με σκοπό την οικονομική ή άλλου είδους εκμετάλλευση των εκτάσεων στις περιοχές που επλήγησαν. Άλλωστε στην Αυστραλία η γη είναι πολλή σε σχέση με τον πληθυσμό και ως εκ τούτου φθηνή, ενώ απουσιάζουν και οι όποιες άλλες παράμετροι συχνά αναφέρονται ως αιτίες για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα.

Επομένως οι προκλητικά συντονισμένες πυρκαγιές κατά το καλοκαίρι του 2007 στην Ελλάδα, δεν έχουν ομοιότητες ως προς την αιτιολογία τους με τις αντίστοιχες της Αυστραλίας.

 6 Συχνά-πυκνά ακούμε για προκλήσεις Σκοπιανών στην Αυστραλία. Έχουν τόση δύναμη εκεί η μήπως οι Αυστραλοί  είναι  φιλοσκοπιανοί;

 Αριθμητικά είναι υπολογίσιμοι, ιδιαίτερα στη Μελβούρνη. Όπως και οι Τούρκοι. Εκλέγουν και αυτοί εκπροσώπους στο Κοινοβούλιο, πολύ λιγότερους βέβαια από τους ελληνικής καταγωγής. Φροντίζουν να κατέχουν θέσεις στην κρατική μηχανή. Η διεκδίκηση της ψήφου τους από τους Αυστραλούς πολιτικούς, οδηγεί πολλές φορές στην ανάδειξη των ζητημάτων που θέτουν. Η ελληνική παροικία είναι βέβαια αρκετά ισχυρή ώστε να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που δημιουργούνται και να οδηγεί τις εκάστοτε κυβερνήσεις σε θέσεις που μας εξυπηρετούν.

Πρόσφατα είχαμε και την κωμικοτραγική περίπτωση Αυστραλού πολιτικού που επρόκειτο να μιλήσει διαδοχικά σε ελληνικό και στη συνέχεια σε σκοπιανό ακροατήριο. Μπέρδεψε τις συγκεντρώσεις και έγινε «το έλα να δεις». Δυστυχώς παρατηρήθηκαν φαινόμενα, ακόμη και ελληνικής καταγωγής πολιτικοί να έχουν φιλοσκοπιανές συμπεριφορές, προκειμένου να διεκδικήσουν την ψήφο των σκοπιανών και να είναι αρεστοί. Ευτυχώς, ελάχιστες οι περιπτώσεις.

Με την ευκαιρία ωστόσο της ερώτησης, επιτρέψτε μου να πω ότι ανεξαρτήτως του ποια θα είναι η απόφαση, για την ονομασία με την οποία στο μέλλον θα ονομάζεται το κρατίδιο των Σκοπίων, ανεξαρτήτως με το πώς οι ίδιοι επιθυμούν να αυτοαποκαλούνται, θεωρώ ότι υπάρχει μια άλλη εξαιρετικά σημαντική παράμετρος: Ποια είναι η ιστορική αλήθεια για το τι εστί Μακεδονία.

Η καταγραφή της ιστορίας βασίζεται σε πηγές, σε επιστημονικά τεκμήρια. Και επειδή τα επιστημονικά τεκμήρια υπάρχουν, είναι χρέος μας να τα αξιοποιήσουμε με τα Κέντρα Ελληνικών Σπουδών, με τα προγράμματα Ελληνικών Σπουδών και κυρίως με τις έδρες Ελληνικών Σπουδών στα πανεπιστήμια του εξωτερικού, ώστε σε συνεργασία με τις αντίστοιχες έδρες Ιστορίας, η ιστορική αλήθεια να είναι στο μέλλον  αδιαμφισβήτητη. Και αυτό δεν το έχουμε πράξει επαρκώς ούτε στην Αυστραλία, ούτε και σε άλλες χώρες. Γιατί το μείζον στην υπόθεση είναι, όχι το πως επιθυμούν να αποκαλούνται οι γείτονές μας, αλλά τι καταγράφει η Ιστορία.

 7.Με αφορμή έντονες παρεμβάσεις αμερικανών υφυπουργών επί Μπους (Μπράϊζα. Μπέρνς κλπ) εναντίον των συμφωνιών της Ελλάδας για τους αγωγούς, πολλά λέγονται για προσπάθεια ξένων να ανατραπεί η κυβέρνηση Καραμανλή. Ποιο είναι το σχόλιό σας με δεδομένο ότι συνάδελφοί σας από το ΠΑΣΟΚ που μας μίλησαν γι’ αυτό, δεν απορρίπτουν τα σενάρια αλλά απλώς δεν τα συζητούν;

 Σενάρια πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Το θέμα είναι οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα, να ακολουθούν και να εφαρμόζουν πολιτικές που να είναι ωφέλιμες για τη χώρα και να εξαναγκάζουν τις μεγάλες δυνάμεις σε αναπροσαρμογή σεναρίων. 

 8.Επί Μπους τα ελληνικά θέματα δεν είχαν ευνοϊκή αντιμετώπιση με παράδειγμα την αναγνώριση των Σκοπίων ως Μακεδονία. Συνδέετε την αμερικανική αυτή στάση με την στρατηγική στροφή της Ελλάδας, στα ενεργειακά και στα εξοπλιστικά;

 Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, από τα παλαιότερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βρίσκεται σε ένα κρίσιμο γεωγραφικό σταυροδρόμι. Η γεωγραφική της αυτή θέση, της έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχει στις διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες και με σεβασμό προς  τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της στους παραπάνω οργανισμούς, να αναβαθμίσει το γεωπολιτικό της ρόλο και ταυτόχρονα να συμβάλλει στην εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή και να φέρει στον Τόπο μας έσοδα και θέσεις δουλειάς

Η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην ενεργειακή ασφάλεια της Χώρας. Εφαρμόζει πολιτική αμφίπλευρης διαφοροποίησης των πηγών και των δρόμων ενέργειας προς όφελος ολόκληρης της Ευρώπης. Πρόσφατο αποτέλεσμα ήταν και το γεγονός ότι μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε, χωρίς τα προβλήματα που είχαν άλλες χώρες, την πρόσφατη εμπλοκή στη διοχέτευση φυσικού αερίου.

Οι επιλογές μας στα εξοπλιστικά συνδέονται επίσης με την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Ακόμη και όταν υπάρχει κάποιο βραχυπρόθεσμο κόστος σε επιλογές μείζονος εθνικού συμφέροντος, υπάρχει πάντα καιρός για αναπροσαρμογή των σεναρίων εκ μέρους των ισχυρών. Η συνάντηση με τον πρόεδρο Ομπάμα που προηγήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, θεωρώ ότι ενισχύει τον ισχυρισμό μου.

 9.Η προεδρία Ομπάμα  πιστεύετε ότι θα είναι καλύτερα με δεδομένη τη δήλωσή του ότι θέλει συμφωνίες και όχι επιβολή;

             Η ηγεσία εμπνέεται, δεν επιβάλλεται. Ελπίζω ότι ο πρόεδρος Ομπάμα, έχει ήδη αντιληφθεί τις προσδοκίες της παγκόσμιας κοινότητας αλλά και των Αμερικανών πολιτών, από τη  διακυβέρνησή του.

 10.Η ομογένεια στις ΗΠΑ έχει σήμερα μεγαλύτερη επιρροή η αντίθετα έχει μικρότερη και πως στηρίζετε την άποψή σας;

             Εκτιμώ ότι τα πράγματα βελτιώνονται στο ρόλο της ομογένειας. Εκτός από την Εκκλησία που ανέκαθεν είχε εκτόπισμα στην αντιπροσώπευση των ομογενών, βρισκόμαστε σε μια περίοδο οργάνωσης των Ελλήνων της Διασποράς μέσα από τις τάξεις του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, και το οποίο στις ΗΠΑ εμφανίζεται ιδιαιτέρως ισχυρό.

 11.Με ποια κριτήρια ενταχθήκατε στη Νέα Δημοκρατία;

 Από την Ιδρυτική της Διακήρυξη πριν 35 χρόνια υπενθυμίζω: 

«Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξη του ταυτίζει το Έθνος με τον Λαό, την Πατρίδα με τους Ανθρώπους της, την Πολιτεία με τους Πολίτες της, την Εθνική Ανεξαρτησία με την Λαϊκή Κυριαρχία, την Πρόοδο με το Κοινό Αγαθό, την Πολιτική Ελευθερία με την Έννομη Τάξη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη…………

…………. η ελεύθερη οικονομία στην οποία πιστεύει η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να αποκλείσει τη διεύρυνση του οικονομικού τομέα τον οποίο ελέγχει το κράτος. Και η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν ημπορεί να βρει την δικαίωσή της χωρίς παράλληλη συμμετοχή των ευρύτερων λαϊκών τάξεων στην κατανομή του εθνικού προϊόντος……»

Τα παραπάνω στοιχειοθέτησαν την πολιτική ιδεολογία του Ριζοσπαστικού Φιλελευθερισμού, που σήμερα με την παγκόσμια οικονομική κρίση, είναι περισσότερο από κάθε φορά ιδιαιτέρως επίκαιρη.

  

12.Σήμερα σε ποιο βαθμό σας έχει απογοητεύσει η Νέα Δημοκρατία σε σύγκριση με την εποχή της ένταξής σας; Βρίσκεστε δηλαδή στο 100%  της αρχικής εκκίνησης ή έχετε κατέβει κάποια σκαλιά;

Κατά τις δεκαετίες που μεσολάβησαν από την εποχή της ένταξής μου στη Ν.Δ., γίναμε όλοι μας μάρτυρες ιδεολογικοπολιτικών ανατροπών στην παγκόσμια κοινότητα, όπως για παράδειγμα η κατάρρευση των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού και η μετάβαση από την περίοδο της βιομηχανικής εποχής στην εποχή της κοινωνίας της Τεχνολογίας, της Πληροφορίας και της Γνώσης. Κύριος μοχλός ανάπτυξης και κατάκτησης του μέλλοντος είναι σήμερα η επένδυση στη Γνώση.

Η Γνώση γίνεται εξουσία και μοχλός επιτυχίας στα νέα οικονομικά δεδομένα. Είναι σαφές ότι δεν έχει επέλθει ακόμη σταθεροποίηση στις νέες συνθήκες της εποχής που διανύουμε. Κινδυνεύουμε αντί το νέο τεχνολογικό και οικονομικό περιβάλλον να εξομαλύνει τις κοινωνικές αντιθέσεις διευκολύνοντας και τους νέους να ενταχθούν σε ένα νέο πλαίσιο οικονομίας με αξιώσεις,  αντιθέτως να δημιουργεί δεδομένα που οδηγούν σε ανισότητες και ταξικές εντάσεις.

Αναδεικνύεται έτσι περίτρανα η σημαντικότητα των ιδρυτικών αρχών της Ν.Δ. για το ρόλο του κράτους, με την έννοια ότι η αντίληψη περί αυτορρύθμισης των αγορών απέτυχε και η αναδιοργάνωση του συστήματος είναι ιδιαιτέρως επιβεβλημένη. Όπως περιγράφει την οικονομία της αγοράς και ο πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντ. Στρος Καν, «μια οικονομία της αγοράς η οποία θα είναι οργανωμένη, και η οποία θα εξυπηρετεί τις κοινωνικές φιλοδοξίες» και ανάγκες θα προσέθετα.

Υπ’ αυτήν την έννοια πιστεύω ότι όλοι εμείς που ενταχθήκαμε στη Ν.Δ. κατά την ίδρυσή της, δικαιωνόμαστε για την επιλογή μας.

 13.Τι σας είχε απογοητεύσει περισσότερο από την διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και για ποιους λόγους θα λέγατε σε πολίτες να μην επιλέξουν ξανά  ΠΑΣΟΚ;

             Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται διαρκώς σε μια διαδικασία σύγκρουσης μεταξύ των αντιλήψεων που διακατείχαν την ιδρυτική του υπόσταση και της ανάγκης μεταλλαγής σε σύγχρονο αστικό κόμμα. Οι αναχρονιστικές του μαρξιστικές αναφορές τριτοκοσμικού τύπου κατά το παρελθόν και οι κρατικίστικες αντιλήψεις των στελεχών του, δεν του επέτρεψαν τη μεταλλαγή σε σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, σύμφωνα με την εξέλιξη του ευρωπαϊκού ανάλογου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη μπορεί να αποκτήσει ξεκάθαρες πολιτικές επιλογές και είναι κάτι που παρατηρείται τόσο στις κυβερνητικές του περιόδους, όσο και κατά τις περιόδους αντιπολίτευσης.

Από τον τρίτο δρόμο για το σοσιαλισμό και την απόρριψη της Ευρωπαϊκής προοπτικής, πέρασε ως κυβέρνηση στην εποχή της διαχείρισης των ωφελημάτων από την ένταξη, χάνοντας χρυσές ευκαιρίες κατά την αρχική ιδιαιτέρως περίοδο των κοινοτικών πλαισίων. Από την περίοδο της έντονης αντιδυτικής συμπεριφοράς, στην χωρίς στρατηγικές επιλογές περίοδο της τελευταίας του διακυβέρνησης.

Ο δανεισμός της χώρας έφτασε σε τεράστια επίπεδα. Πληρώνουμε για τόκους 33 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα. Η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος δεν είχε προηγούμενο. Για την Ολυμπιακή που είχε καταντήσει παραμάγαζο προσλήψεων εκλεκτών, έχουμε ακόμη ζημιά ένα εκατομμύριο ευρώ ημερησίως. Στον ΟΣΕ ενάμισι. Το ΠΑΣΟΚ έβλεπε πάντα το κράτος ως κομματικό φέουδο. Από την κρατικοδίαιτη οικονομία περάσαμε με δική του ευθύνη στην κρατικογενή ιδιωτική ασυδοσία.

Αποτέλεσμα της νόθας πολιτικής είναι πάντα τα νόθα αποτελέσματα.

 14.Πως απαντάτε στο επιχείρημα του ΠΑΣΟΚ ότι έχει ανανεωθεί και μπορεί να διεκδικήσει σε διαφορετική βάση μια νέα εντολή διακυβέρνησης;

             Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Θεόδωρος Πάγκαλος και ο Χρήστος Παπουτσής. Πολιτικοί εκπρόσωποι κατά Υπουργείο  είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία πρώην υπουργοί του και στελέχη από το χθες. Ανανέωση δεν βλέπω. 

 

15.Στα 5 χρόνια της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία πόσο πιστεύετε ότι τηρήθηκε η εντολή του πρωθυπουργού για σεμνή και ταπεινή ζωή των μελών της κυβέρνησης, των βουλευτών της  και η εν γένει συμπεριφορά τους;

             Η καταδικαστέα συμπεριφορά των ολίγων, δεν αντιπροσωπεύει και δεν πρέπει να ακυρώνει την προσφορά των πολλών και κυρίως του Πρωθυπουργού, που η πλειοψηφία των Ελλήνων συνεχίζει να τον εμπιστεύεται και να τον στηρίζει μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια.

 16.Πως εξηγείτε το γεγονός ότι στα 5 αυτά χρόνια  πάνω από 100 στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση η εκδιώχθηκαν από πρωθυπουργό και υπουργούς. Πως είχαν δηλαδή επιλεγεί αυτά τα πρόσωπά;

            Επιβεβαιώνετε τον ισχυρισμό, ότι επί Νέας Δημοκρατίας τίποτε δεν κουκουλώνεται και όλα είναι στο φως. Ασφαλώς και υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στην επιλογή τους. Ας αναλογιστούμε όμως και τις εκατοντάδες των στελεχών που αθόρυβα και σεμνά συμμετέχουν στην υλοποίηση των κυβερνητικών στόχων, με απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητα και τη ζωή του Έλληνα πολίτη γενικότερα.

 17 Στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου τι σας έμεινε ως συμπέρασμα για την συμπεριφορά των διοικητικών στελεχών της κρατικής μηχανής και των πολιτικών προϊσταμένων;

             Πριν την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Ν.Δ., είχαν παραχωρηθεί η λίμνη, οι παραλίμνιες εκτάσεις και οι γεωργικές εκτάσεις από τη Μονή. Αυτά επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε την υποχρέωση να παραχωρήσει στη Μονή ισάξια περιουσία και να επιληφθεί του ζητήματος της γης των αγροτών. Όταν γνωστοποιήθηκε το πρόβλημα, η κυβέρνηση πάγωσε όλες τις πράξεις ανταλλαγής, ανακαλώντας μάλιστα και τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, ενώ επίσης απαγορεύτηκε κάθε κίνηση στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Μονής.

            Του θέματος έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη, ενώ ερευνάται και το κατά πόσο οι εμπλεκόμενοι ενήργησαν εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη. Στο βαθμό που υπήρξαν ευθύνες διοικητικών στελεχών, θα αποδοθούν.

Για τις ευθύνες των πολιτικών προϊσταμένων, σας παραπέμπω στο πόρισμα της εξεταστικής και στο σχετικό απόσπασμα από την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. στις 16-12-2008. «Η Κυβέρνηση έχει αντικειμενική, πολιτική ευθύνη για κάθε ζήτημα που πληγώνει τους πολίτες……….Δεν δέχομαι όμως υπαινιγμούς που αποβλέπουν στη διαστρέβλωση και τη συκοφαντία. Αποδείξαμε, με την ανάκληση όλων των αποφάσεων για το Βατοπαίδι, ότι πάνω απ’ όλα βάζουμε το δημόσιο συμφέρον……»

 18. Υπήρχε κατά τη γνώμη σας σκάνδαλο στο Χρηματιστήριο και στο Κτηματολόγιο επί ΠΑΣΟΚ και πως εξηγείτε το γεγονός ότι όχι μόνο δεν καταδικάστηκε κανείς αλλά και κανένας υπουργός της Νέας Δημοκρατίας μετά το 2004 δεν έκανε ανακοινώσεις ερευνών για τα σκάνδαλα αυτά;

 Στο ζήτημα του Χρηματιστηρίου η θέση Καραμανλή και η θέση όλων μας ήταν και είναι, ότι η αναφορά ονομάτων έπρεπε να γίνεται με βάση αποδείξεις και ο δημόσιος λόγος να είναι πλήρως τεκμηριωμένος. Γι' αυτό άλλωστε η Ν.Δ. ζήτησε επανειλημμένως τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση τότε, δεν αποδέχθηκε τα επανειλημμένα αιτήματά μας. Την παραγραφή του αδικήματος υπηρέτησαν με συνέπεια ο σημερινός πρόεδρος και τα άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Όπως γνωρίζετε, του θέματος επιλήφθηκε στη συνέχεια η Δικαιοσύνη και προσφάτως με απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου η υπόθεση των επτά μελών του Δ.Σ. της εταιρείας ΔΕΚΑ, επανέρχεται στο ακροατήριο.

Στο δεύτερο θέμα που θίγετε, υπενθυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε είκοσι χρόνια χωρίς να παραδώσει Εθνικό Κτηματολόγιο. Και όταν ήρθε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ελέγξει την πορεία των χρημάτων του Εθνικού Κτηματολογίου επέβαλλε πρόστιμο το οποίο πληρώνει σήμερα η Πολιτεία, ενώ παράλληλα προχωρά το Κτηματολόγιο. Αυτά είναι γνωστά και θεωρώ ότι δεν υπήρξε σιωπή στο συγκεκριμένο θέμα.

19.Μόλις την περασμένη εβδομάδα αναγκάστηκε να συνεδριάσει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για την απαλλαγή και των δυο τελευταίων κατηγορουμένων στο σκάνδαλο του κτηματολογίου και με ψήφους 45 προς 18 έκρινε ότι κακώς αθωώθηκαν. Δεν εκτίθεται ο πολιτικός κόσμος με την σιωπή του για το σκάνδαλο αυτό από το οποίο ζημιωθήκαμε με δις όταν η Δικαιοσύνη κάνει τόσο θεαματικό βήμα;

 Οι  αποφάσεις της ολομέλειας του Αρείου Πάγου και στις δύο περιπτώσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω,  μου προκαλούν ιδιαίτερη ικανοποίηση. Ελπίζω κάποτε να εμπιστευτούμε τη  Δικαιοσύνη και να σταματήσουμε να την  κρίνουμε κατά το δοκούν και με βάση αν οι αποφάσεις της είναι ή όχι αρεστές. Η πρόσφατες αποφάσεις, τιμούν τους δικαστικούς μας λειτουργούς και τη Δικαιοσύνη.

 20.Υπάρχει διαφθορά στην Ελλάδα η μήπως είναι χωρίς καμία ουσιαστική σημασία ο πίνακας της Διεθνούς Διαφάνειας που μας κατατάσσει στις χειρότερες ευρωπαϊκές θέσεις;

             Δυστυχώς υπάρχει. Παρά την αψεγάδιαστη περίοδο 1974-1981, η περίοδος που ακολούθησε χαρακτηρίζεται από τη διαβρωτική αυτή αντίληψη. Οι ευθύνες ανήκουν –όχι αποκλειστικά, αλλά πάντως πρωταρχικά- στο ΠΑΣΟΚ. Οι πίνακες της Διεθνούς Διαφάνειας οπωσδήποτε βοηθούν να συνειδητοποιήσουμε την έκταση του φαινομένου. Η καταπολέμησή του όμως, αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στόχο της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Υπενθυμίζω τη σειρά προτάσεων τις οποίες κατέθεσε η κυβέρνηση κατά τη διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος, για την εμπέδωση της διαφάνειας στο δημόσιο τομέα και το δημόσιο βίο, ιδίως αναφορικά με τον αυστηρότερο έλεγχο του λεγόμενου «πολιτικού» χρήματος,  και οι οποίες δεν κατέστη δυνατό να γίνουν συνταγματική επιταγή, λόγω της άρνησης σύμπραξης της Αντιπολίτευσης.

 21.Θεωρείτε ότι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα κάνουν καλό αγώνα για την αποκάλυψη περιπτώσεων διαφθοράς η μήπως κινούνται από άλλα συμφέροντα εξίσου διεφθαρμένα;

             Δημοσιογράφοι που ασκούν υπεύθυνα το λειτούργημα της Δημοσιογραφίας, ασφαλώς και υπάρχουν. Πολλοί περισσότεροι από όσους η λογική της ισοπέδωσης και της αντίληψης ότι «όλοι ίδιοι είναι», αφήνει να διαφανεί. Όλοι οι δημοσιογράφοι ασφαλώς όχι. Και βεβαίως σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει η κατ’ εντολήν ή και η καθ’ υπαγόρευση δημοσιογραφία.

22.Πιστεύετε ότι γίνεται από πρόσωπα και θεσμούς έστω μεμονωμένα προσπάθεια αποκάλυψης της διαφθοράς και αν ναι πως εξηγείτε το γεγονός ότι καμία κυβερνητική υπηρεσία δεν έχει απονείμει βραβεία ώστε να ενθαρρυνθούν κι άλλοι στην ίδια προσπάθεια που αποτέλεσε βασική εξαγγελία της Νέας Δημοκρατίας;

             Δύσκολη ερώτηση. Κατ΄ αρχήν εκλεκτοί δημοσιογράφοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα. Όπως και πολιτικοί συγγραφείς. Βλέπετε από τους χώρους που κατηγορούνται ως υπεύθυνοι για το ζήτημα, εκπορεύεται και η αντίσταση.

Η μη κυβερνητική οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια» είναι ένα παράδειγμα φορέως.

Η πρότασή σας για θεσμοθέτηση βραβείων είναι μια εξαιρετική ιδέα ενθάρρυνσης και κινήτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

 23.Πως εξηγείτε το γεγονός ότι και στο χώρο των ΜΜΕ η Νέα Δημοκρατία στηρίζει πρόσωπα των οποίων στενοί συγγενείς έχουν εμπλακεί σε σοβαρά σκάνδαλα, όπως το παραδικαστικό και άλλα;

             Αυτό που γνωρίζω είναι ότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάσισε την οριστική απόλυση και την προφυλάκιση κορυφαίων δικαστικών που στη συνέχεια πολλοί εξ’ αυτών καταδικάστηκαν, ενώ η ολομέλεια της Βουλής προχώρησε στην άρση ασυλίας βουλευτή, του οποίου η υπόθεση βρίσκεται επίσης στη Δικαιοσύνη. Το ζήτημα είναι η αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών και όχι οι σχέσεις μεταξύ προσώπων.

 24.Μια ομάδα νέων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ υπογράφουν με πρώτο τον Μιχ. Καρχιμάκη ερωτήσεις με σοβαρές αποκαλύψεις για σκάνδαλα της Νέας Δημοκρατίας τα οποία δυστυχώς επιβεβαιώνονται στη Δικαιοσύνη. Συμμερίζεστε την άποψη που μερικοί εκφράζουν ότι στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έγιναν η χλεύη του ΗΤΤΗΜΈΝΟΥ ΛΌΓΩ ΔΙΑΦΘΟΡΆς και ακρίβειας ΠΑΣΟΚ;

             Θα ήμουν εξαιρετικά ικανοποιημένος αν οι εκάστοτε ερωτήσεις συναδέλφων είχαν πάντοτε βάση και αποτελούσαν προϊόν ενδελεχούς διερεύνησης. Πολλές φορές γίνονται για να προκληθούν εντυπώσεις. Όταν επιβεβαιώνονται από τη Δικαιοσύνη αποτελούν προσφορά στον τόπο και την πατρίδα. Στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ ισχύει το ό,τι «στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί».

            Η ακρίβεια είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα της καθημερινότητας. Γίνεται μεγάλος αγώνας από τα κυβερνητικά στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης. Τον τελευταίο μήνα μειώθηκαν οι τιμές σε πάνω από 2000 κωδικούς στα σούπερ μάρκετ. Πάνω από 200 κωδικοί ανακλήθηκαν. Σε κάθε περίπτωση η αντιστοίχιση με την περίοδο ΠΑΣΟΚ αδικεί τη Ν.Δ. Τότε σε ελάχιστες μέρες, όταν δηλαδή περάσαμε από τη δραχμή στο ευρώ, το κόστος διαβίωσης διπλασιάστηκε. 

 25.Ποιάς αρχές πιστεύετε ότι πρέπει να έχει μια οικογένεια σήμερα και μεμονωμένα ένα άτομο για να έχει θετική κοινωνική παρουσία; 

            Ο θεσμός της οικογένειας είναι διαχρονικά το ιδιαίτερο γνώρισμα που διαφοροποιεί τους Έλληνες από πολλούς άλλους λαούς, κυρίως στην αναπτυγμένη Δύση. Είναι αν θέλετε ο θεσμός που καταλυτικά συνέβαλλε και συμβάλλει στη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας και της ιδιαίτερης ως λαού φυσιογνωμίας μας. Μαζί με το σχολείο συμβάλλει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας και μεταλαμπαδεύοντας διαρκώς στοιχεία της παράδοσης και του πολιτισμού μας, διατηρεί αναλλοίωτη τη σχέση μας με τις ρίζες μας. Είναι μια αντίληψη που με εκφράζει και συνέβαλλε κατά πολύ αν θέλετε, στο να αποκτήσω και προσωπικά οικογένεια πολυμελή.

            Από κει και μετά, εκτός του θεσμού της οικογένειας, οι αρχές και τα κριτήρια θετικής κοινωνικής παρουσίας, πιστεύω ότι πρέπει  να αναζητούνται στην καλλιέργεια και στην παιδεία μας γενικότερα, την επαγγελματική μας αξιοσύνη αλλά και στην ανάπτυξη της συναισθηματικής μας νοημοσύνης, η οποία είναι προϊόν επίκτητης διαδικασίας.          

26.Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης  μας είπε ότι η εκπομπή της κ.Μανωλίδου, συζύγου του Άδωνη Γεωργιάδη είναι αντίθετη με τις αρχές του Κόμματός τους και εκεί εκτίθενται έναντι χρημάτων προσωπικά δεδομένα. Εσείς έχετε άποψη;

             Δεν έχει τύχει να παρακολουθήσω την εκπομπή και επομένως μου είναι άγνωστη. Τα προσωπικά δεδομένα σε κάθε περίπτωση πρέπει να προστατεύονται, είτε εκτίθενται με προϋπόθεση το κέρδος, είτε χωρίς.

 27.Υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία τιμάτε για το ήθος τους διαχρονικά και για το έργο που επιτέλεσαν σε κυβερνητικά πόστα πριν το 2004.

             Ο Γιώργος Γεννηματάς για το έργο του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο Αναστάσιος Πεπονής για τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων στις προσλήψεις του Δημοσίου. Είναι βέβαιο ότι δεν είναι μόνο αυτοί. Στο κάθε κόμμα υπάρχουν αξιόλογοι πολιτικοί που έχουν προσφέρει. Ως Νέα Δημοκρατία δεν διεκδικούμε την αποκλειστικότητα ούτε μηδενίζουμε το έργο των αντιπάλων μας στις περιπτώσεις που είναι αξιόλογο.

 28. Υπάρχουν Υπουργοί και υφυπουργοί που δεν επιτελούν σωστά το έργο τους και αν ναι θα μπορούσατε να  απαντήσετε ειδικότερα;

             Όχι δεν υπάρχουν τέτοιοι Υπουργοί. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο αρμόδιος για την αξιολόγηση είναι ο πρωθυπουργός.

29. Είστε πατέρας τεσσάρων παιδιών. Πως απαντήσατε η απαντάτε στην ερώτησή τους για το  Πανεπιστημιακό άσυλο  και τους όρους υπό τους οποίους λειτουργούν σήμερα τα πανεπιστήμια;

             Το πανεπιστημιακό άσυλο είχε ιδιαίτερο νόημα σε άλλες εποχές, όταν οι ακαδημαϊκοί χώροι διεκδικούσαν χώρους ασυλίας, επειδή δεν υπήρχε ελεύθερη διακίνηση ιδεών στην κοινωνία γενικότερα και στα πανεπιστήμια  δεν υπήρχε ακαδημαϊκή ελευθερία.

Σήμερα με τη Δημοκρατία εμπεδωμένη, μιλάμε για πανεπιστημιακό άσυλο, λες και υπάρχει απαγόρευση διακίνησης ιδεών έξω από τους ακαδημαϊκούς χώρους.

Δεν γνωρίζω πραγματικά καμιά δημοκρατική χώρα στην οποία να υπάρχει ανάλογο ζήτημα. Το ιδιότυπο καθεστώς που έχουμε, εξελίσσεται σε «άσυλο» κακουργηματικών πράξεων, αφού συχνά καθηγητές προπηλακίζονται και η ακαδημαϊκή κοινότητα πολλές φορές εκβιάζεται και τρομοκρατείται.

 30.Είστε υπέρ  της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων και σε ποια βάση;

Τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, μόνο θετική συμμετοχή μπορούν να έχουν στα εκπαιδευτικά πράγματα της Ελλάδας.

Τα δημόσια πανεπιστήμια έχουν οργανωμένες δομές, οικονομικούς πόρους που διασφαλίζουν την λειτουργία τους και μια υποδομή που τους επιτρέπει να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις της εκάστοτε εποχής. Δεν κινδυνεύουν από την ενδεχόμενη συνύπαρξή τους με άλλους φορείς Ανώτατης Εκπαίδευσης. Κινδυνεύουν από τον ίδιο τον εαυτό τους και από την επανάπαυσή τους ως μονοπωλιακοί φορείς πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Το ενδεχόμενο λειτουργίας ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, με τους αυστηρούς κανόνες λειτουργίας που υποχρεωτικά θα θεσπίσει η πολιτεία, θα βασιστεί σε επιλογές άριστου εκπαιδευτικού δυναμικού, σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων και σε επίκαιρης θεματολογίας τμήματα και προγράμματα σπουδών, αφού η ύπαρξη των  δημοσίων ΑΕΙ, οδηγεί και ανταγωνιστικά αν θέλετε σε υψηλή ποιότητα σπουδών. Εξάλλου ο ανταγωνισμός αυτός θα επιφέρει και την απαιτούμενη βελτίωση στα Δημόσια ΑΕΙ.

 Με την αποχώρησή του το ΠΑΣΟΚ από τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης για το επίμαχο θέμα, απεδείχθη επίσης για μια ακόμη φορά, κατώτερο των περιστάσεων.

31.Η Ελλάδα είναι χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό λαθρομεταναστών σε σχέση με τον πληθυσμό της. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει;

Η νόμιμη μετανάστευση, πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας μας, στην κατεύθυνση της προώθησης της ομαλής κοινωνικής ένταξης των μεταναστών. Αυτό προϋποθέτει τη συνεργασία με τις χώρες καταγωγής.

Η αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης δεν είναι θέμα μόνο εθνικό. Το ζήτημα αυτό, ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις μεσογειακές χώρες, όπως η Ελλάδα, δεδομένων των αυξημένων μεταναστευτικών πιέσεων που δέχονται, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Αφρική αλλά και τη Μέση Ανατολή.

Αφορά συνολικά στην Ε.Ε. Η ενιαία αντιμετώπιση από τα κράτη-μέλη της ΕΕ του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης και η αναβάθμιση της Frontex, σε έναν κοινοτικό οργανισμό, όπως η Europol, με τη δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού Δικτύου Περιπολιών» και «Ευρωπαϊκής Δύναμης Ακτοφυλακής» είναι σημαντικό ζητούμενο. Προϋποθέτει όμως την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη στήριξη από την Ε.Ε. των χωρών καταγωγής τους. Το ζήτημα δεν είναι να δημιουργηθεί μια Ευρώπη «φρούριο».

 32.Ορισμένοι προτείνουν να τιμωρούνται όσοι προσλαμβάνουν στην εργασία τους  λαθρομετανάστες  η γενικά μετανάστες χωρίς άδεια από τις αρχές. Ποια είναι η άποψή σας και οι γνώσεις για το συμβαίνει στο εξωτερικό;

            Η πρόληψη πρέπει να προηγείται της καταστολής. Το ζήτημα δεν είναι να τιμωρήσεις αυτούς που απασχολούν παράνομους μετανάστες, αλλά να δημιουργήσεις προϋποθέσεις νόμιμης απασχόλησης από τη στιγμή που ο μετανάστης ήδη βρίσκεται στην Ελλάδα. Αυτό όμως με τη φιλοσοφία της προηγούμενης απάντησης.

33.Πως εξηγείτε την αντίφαση να μας καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία για την κατάσταση στις ελληνικές φυλακές και οι αλλοδαποί κακοποιοί να επιθυμούν να έρθουν από τις χώρες τους στις ελληνικές φυλακές, ακόμα και από χώρες όπως η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία και οι πρώην σοβιετικές χώρες;

            Ακούγεται πραγματικά παράδοξο και πρέπει να προβληματίσει. Αν όντως συμβαίνει -προσωπικά δεν το γνωρίζω- πρέπει να αναζητηθούν και να αντιμετωπιστούν οι αιτίες. Εκτός αν αναφέρεστε σε φυλακισμένους που κατάγονται από γειτονικές χώρες που προτιμούν τις ελληνικές φυλακές λόγω εγγύτητας.

 34. Με αφορμή τις συχνές δολοφονικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών σχολιαστές(π.χ. Γιάννης Πρετεντέρης) υποστηρίζουν ότι οι εγκληματίες έχουν αποθρασυνθεί πλήρως στη χώρα. Συμφωνείτε και πως δικαιολογείτε την όποια άποψή σας;

Εκφράζω τη θλίψη μου και τη συμπαράστασή μου στους αστυνομικούς θύματα δολοφονικών επιθέσεων εγκληματιών και στις οικογένειές τους.

Σε μια εποχή έντονων κοινωνικών και οικονομικών πιέσεων, το έγκλημα, η βία και η τρομοκρατία μεταλλάσσονται.

Οι άνδρες και γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας υπηρετούν την ασφάλεια και προστατεύουν τη ζωή των πολιτών. Οι πολίτες πρέπει να είναι αρωγοί και συμπαραστάτες στην προσπάθειά τους. Η αστυνομία είναι κομμάτι της κοινωνίας. Μας προστατεύει και πρέπει να έχει τη διαρκή στήριξή μας.

 35.Πως κρίνετε τη λειτουργία των ΜΜΕ στην Ελλάδα σε σύγκριση με το εξωτερικό;

             Η λειτουργία των ΜΜΕ στην Ελλάδα δε διαφέρει από την αντίστοιχη στο εξωτερικό. Αναλογία υπάρχει τόσο στη θετική τους αναφορά όσο και στις στρεβλώσεις. Η εμπορική τους υπόσταση δεν αφήνει περιθώρια για διαφοροποιήσεις. Σύνδεση με κέντρα εξουσίας υπάρχει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επιθυμία και πρόθεση ποδηγέτησης των πολιτών επίσης.  Αξιόλογες δημοσιογραφικές παρουσίες και ποιοτικές εκπομπές από την άλλη πλευρά, δε λείπουν. 

 36.Πως σχολιάζετε διαχρονικά την στάση των ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στο ζήτημα της Οικονομίας;

             Ξεκινώ από το Δημόσιο Χρέος. Κάτω από 30% επί του ΑΕΠ το 1981, 99% το 2004. Υπερτριπλάσια αύξηση. Τέσσερα χρόνια μετά, σήμερα, 93,1%.

Θα πληρώσουμε για τόκους την επόμενη χρονιά 12 δις Ευρώ. 12 δις σημαίνουν 33 εκ. Ευρώ την ημέρα, όπως τόνισα νωρίτερα.  33 εκ. Ευρώ  κοστίζει η κατασκευή ενός Νομαρχιακού Νοσοκομείου. Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να πληρώνει για τους τόκους αποπληρωμής του Δημοσίου Χρέους που κληροδοτήθηκε στην κυβέρνηση της ΝΔ το 2004, ημερησίως τονίζω, το ποσό που απαιτείται για να γίνει ένα Νομαρχιακό Νοσοκομείο. Ας μην πάμε στα χρεολύσια. Εκεί απαιτείται επιπροσθέτως διπλάσιο ποσό, από αυτό που πληρώνουμε για τόκους.    

          Και παρόλα αυτά το Δημόσιο Χρέος μειώθηκε κατά 6 μονάδες επί του ΑΕΠ. Παρά τις αυξημένες ανάγκες για την Κοινωνική Πολιτική που εφαρμόστηκε τα τελευταία 4 χρόνια. Παρά την ανάγκη να απορροφηθούν με εθνική συγχρηματοδότηση κοινοτικοί πόροι από το 3ο ΚΠΣ. Παρά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, που βεβαίως ενίσχυσαν την Ανάπτυξη της χώρας.

Έχουν ορισμένοι εύκολο το ανάθεμα για τα κακώς κείμενα της εθνικής μας οικονομίας. Κριτική, σχόλια, κατηγορίες, από κάποιους οι οποίοι βεβαίως δεν προέκυψαν από παρθενογένεση. Η μνήμη τους είναι κοντή γιατί έτσι τους συμφέρει. Τους συμφέρει να μη θυμούνται πως οδηγηθήκαμε σ’ αυτό το τεράστιο χρέος. Τους συμφέρει να μη θυμούνται οι Έλληνες πολίτες, ότι το 2004 παρέδωσαν μια πλήρως αποβιομηχανισμένη χώρα. Μεταξύ του 1997 και του 2004 το ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων που πραγματοποιούσαν κάποιες εξαγωγές σε χώρες της Ε.Ε. μειώθηκε από το 74% σε 43%. Πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν σημειώθηκε τόσο μεγάλη απώλεια εξαγωγικών θέσεων.

37.Το ΠΑΣΟΚ έπεσε από ακρίβεια και διαφθορά με χρέος στο 110% και μερικά στελέχη του θεωρούν χρυσή εφεδρεία τον κ. Σημίτη. Πως το κρίνετε;

             Είναι προφανές ότι η διάδοχος κατάσταση στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, δεν ικανοποιεί ούτε τα ίδια του τα στελέχη. Πολύ περισσότερο τους οπαδούς του, οι οποίοι σε κάθε μέτρηση το καταθέτουν. Όμως αυτό το θέμα δεν αφορά στη Ν.Δ., της οποίας οι οπαδοί εμπιστεύονται και στηρίζουν τον ηγέτη της κατά συντριπτική πλειοψηφία.

 38.Η Νέα Δημοκρατία βεβαίωνε μέχρι  το 2007 ότι πάει περίφημα στην οικονομία μετά την απογραφή που έκανε. Μετά τις εκλογές του 2007 και πάλι μας καθησύχασε και πάλι και τώρα μας λέει ότι έχουμε καταρρεύσει, ιδιαίτερα σε ταμεία κλπ. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Η Παγκόσμια Κοινότητα βρίσκεται, στην πιο δύσκολη καμπή της μεταπολεμικής ιστορίας της. Παρά τα αλλεπάλληλα μέτρα, κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών, η επιδείνωση των παγκόσμιων οικονομικών δεδομένων συνεχίζεται. Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί αναγνωρίζουν ότι, σ’ ένα διεθνές περιβάλλον έντονης αλληλεξάρτησης, δεν μπορεί να βρεθεί καμιά διέξοδος, παρά μόνο με συλλογικές αναζητήσεις. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση, αναγκάστηκε να αναγνωρίσει, έστω και αργά, την ύπαρξη διεθνούς οικονομικής κρίσης. Εξακολουθεί, ωστόσο, να μιλά σαν να πρόκειται για αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Η Ελλάδα επέδειξε έως τώρα, ισχυρότερες αντοχές, σε σχέση με πολλές άλλες χώρες. Πιστεύω ότι και στη συνέχεια, οι επιδράσεις θα είναι για τη χώρα μας ηπιότερες.

 39. Αν η κρίση είναι τόσο σοβαρή όπως μας λένε, υπάρχει κατά την κρίση σας καλύτερο κυβερνητικό σχήμα από ένα σχήμα που θα απαρτίζεται από τα δυο Κόμματα εξουσίας αν όχι από όλα τα Κόμματα;

             Ανήκω στους υπέρμαχους των αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αποδεικνύει καθημερινά, ότι αντιμετωπίζει υπεύθυνα και αποτελεσματικά το πολύ σοβαρό θέμα της Οικονομίας.

40.Πως κρίνετε τα επεισόδια του περασμένου Δεκεμβρίου στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις; Ήταν υποκινούμενα από σκοτεινά κέντρα η αγανακτισμένοι πολίτες είπαν «δεν πάει άλλο;»

            Δεν πιστεύω ότι με το συγκεκριμένο τρόπο πρέπει να κατατίθεται η άρνησή μας σε μια κατάσταση ή η αγανάκτησή μας. Ξεκίνησαν εξαιτίας ενός γεγονότος που όλους μας συγκλόνισε. Το θάνατο ενός νέου ανθρώπου. Εξελίχθηκε σε βανδαλισμούς και πλιάτσικο. Δεν γνωρίζω αν ήταν και υποκινούμενα τα επεισόδια μετά την πρώτη μέρα. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι η χλιαρότητα με την οποία στάθηκαν ορισμένοι στα γεγονότα, έχει καταδικαστεί από την κοινή γνώμη.  

 41. Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ πριν λίγο καιρό κατέγραφε εντυπωσιακά ποσοστά κοντά στο 20%. Τρόμαξε τότε το πολιτικό σύστημα ;

             Θα έλεγα ότι προκάλεσε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων στο πολιτικό σύστημα, αλλά και των περισσοτέρων πολιτών. Αποδείχθηκε  παρενθετικό το γεγονός, αλλά δεν αποκλείω ανάλογη περίπτωση στο μέλλον.

42.Που αποδίδετε το γεγονός ότι και ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και τα άλλα δυο Κόμματα της Βουλής ΚΚΕ και ΛΑΟΣ παρά τη μεγάλη διαφθορά, την ακρίβεια δεν ανεβαίνουν σε ποσοστά;

             Για διαφορετικούς λόγους πιστεύω το καθένα εξ’ αυτών. Και γιατί οι πολιτικές θέσεις κάποιων εξ’ αυτών, καλύπτονται ενδεχομένως σε μεγάλο ποσοστό από τα κόμματα εξουσίας. Και γιατί κάποιων άλλων η ιδεολογία  δεν είναι επίκαιρη. Και γιατί ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις δεν εμπνέουν τα πρόσωπα, κάτι που συχνά συμβαίνει άλλωστε και στα δυο μεγάλα κόμματα.

 43. Με πολιτικούς όρους και αναγωγές στην πρακτική συμπεριφορά σας παρακαλούμε να εντάξετε τα Κόμματα της Βουλής στα γνωστά πλαίσια: «Αριστερά, Δεξιά, Κέντρο, Κεντροαριστερά, Κεντροδεξιά, Ακροαριστερά, Ακροδεξιά η με κάποιο δικό σας πλαίσιο.

 Η Ν.Δ. είναι το κόμμα του Μεσαίου Χώρου. Ο Μεσαίος Χώρος δεν χωράει σε κανένα αποκλειστικά από τα πλαίσια που αναφέρατε.

Στην ιδρυτική Διακήρυξή της Ν.Δ. αναφέρεται, ότι «θα υπηρετεί πάντα και μόνο τα αληθινά συμφέροντα του έθνους, που βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς».

Ακόμη υπενθυμίζω τον ιδεολογικό προσδιορισμό του ευπατρίδη της πολιτικής και πρώην προέδρου της Ν.Δ. κ. Ευάγγελου Αβέρωφ: «Είμαι δεξιός από απόψεως βαθιάς προσηλώσεως στην έννοια της πατρίδας, κεντρώος από απόψεως αντιθέσεώς μου προς τα ολοκληρωτικά συστήματα και από απόψεως πίστεως προς το πολιτειακό και αριστερός στις ιδέες και στη δράση, από απόψεως βελτιώσεως των όρων ζωής των πολλών Ελλήνων».

Δεν θα μπω στον πειρασμό να εντάξω τα κοινοβουλευτικά κόμματα στα πλαίσια που αναφέρετε. Το κάθε κόμμα έχει το δικαίωμα και το καθήκον να αυτοπροσδιορίζεται ιδεολογικοπολιτικά. Εξαιρώ το Κ.Κ.Ε. που έχει εδώ και δεκαετίες μια συνεπή και ξεκάθαρη αριστερή αναφορά.

Το ζήτημα ωστόσο δεν είναι να κατοχυρώνονται τα κόμματα και τα ενεργά τους μέλη πίσω από πολιτικούς και ιδεολογικούς τίτλους. Το ζήτημα είναι να διεκδικούν αγωνιζόμενοι διαρκώς αυτή την κατοχύρωση, με τις θέσεις τους και τη στάση τους στα πολιτικά πράγματα.

44.Οι πολιτικοί πρέπει να έχουν κρυφή ιδιωτική ζωή η πιστεύετε ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τα πάντα;

            Τα προσωπικά δεδομένα δεν είναι προνόμιο μόνο όσων δεν έχουν αξίωμα. Άλλο όμως προσωπικά δεδομένα και άλλο κρυφή ιδιωτική ζωή. Πιστεύω ότι οι πολίτες πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζουν οτιδήποτε μας αφορά.

 45 Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η πορεία της Τουρκίας στο μέλλον σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ισλάμ;

 Σήμερα υπάρχουν και βρίσκονται σε διαρκή σύγκρουση, οι στρατοκράτες που προσπαθούν να κρατήσουν υπό έλεγχο την πολιτική εξουσία από τη μια και οι ισλαμιστές με ισχυρότερο ανάμεσά τους το κυβερνόν κόμμα, από την άλλη. Και στις δυο κατηγορίες υπάρχουν δυνάμεις, που επιθυμούν τη σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον εκδημοκρατισμό της χώρας και την ανάπτυξή της κατά τα δυτικά πρότυπα.

Τα ευρύτερα γεωπολιτικά συμφέροντα στην περιοχή αλλά και η καθυστέρηση στον εκδημοκρατισμό της χώρας, αναστέλλουν και επιβραδύνουν την ευρωπαϊκή της προοπτική. Συμφέρον της Ελλάδας είναι η μέσα από προϋποθέσεις ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού δοθούν τα διαπιστευτήρια που απαιτούνται σ’ αυτή την κατεύθυνση και βέβαια χωρίς ακραία θρησκευτικά χαρακτηριστικά. Ενδυναμώνεται  έτσι  η σταθερότητα στην περιοχή και οι σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας.

Η Τουρκία πρέπει να αγωνιστεί προκειμένου να δημιουργήσει τα απαραίτητα στάνταρ, που πολύ περισσότερο είναι πολιτικά παρά οικονομικά. Η χώρα μας πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή διάλογο και να ενθαρρύνει την προσπάθειά της, όταν αυτή υπάρχει.

46.Στην Κωνσταντινούπολη σήμερα ζει το ένα εκατοστό των Ελλήνων που ζούσαν εκεί το 1955. Η Σχολή της Χάλκης κλειστή και το Πατριαρχείο υποβαθμισμένο. Στην Ελλάδα η μουσουλμανική μειονότητα έχει διπλασιαστεί από τότε σε πληθυσμό, διαθέτει προξενείο ,πλήρεις θρησκευτικές ελευθερίες και μερικοί διεκδικούν και κατασκευή μεγάλου τζαμιού στην Αθήνα. Ποια είναι η θέση σας;

             Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία είχε μια σταθερή πολιτική στην κατεύθυνση να εξαφανιστεί οτιδήποτε ελληνικό στην επικράτειά της. Αυτό δεν περιορίστηκε μόνο στους Έλληνες αλλά και στους Αρμένιους, τους Κούρδους και άλλους λαούς που ζούσαν και ζουν στην επικράτειά της. Οπωσδήποτε οι δημοκρατικοί θεσμοί στη γειτονική χώρα, απέχουν κατά πολύ από τους αντίστοιχους της Ευρώπης και των άλλων αναπτυγμένων χωρών, όπως τόνισα παραπάνω.

            Η Ελλάδα δε δημιούργησε ουσιαστική δυσκολία στην ανάπτυξη της μουσουλμανικής μειονότητας και μάλιστα έχει ευθύνη γιατί δεν προάσπισε με την πολιτική της μη τουρκογενείς πληθυσμούς, με αποτέλεσμα αυτοί να έχουν χάσει κατά πολύ τα ειδικά τους γνωρίσματα και να κινδυνεύουν σε εξαφάνιση. Είναι ανεπίτρεπτο Πομάκοι και Αθίγγανοι της Θράκης να δυσκολεύονται να μιλήσουν ελληνικά, γιατί απλά τους στείλαμε σε σχολεία με κύρια γλώσσα την τουρκική.

            Σε κάθε περίπτωση είναι Έλληνες πολίτες και οφείλουμε παράλληλα με τη προάσπιση της καλής γειτονίας με τη γειτονική χώρα, να ασκούμε πολιτική που θα διευκολύνει τη συνύπαρξη των πληθυσμών της περιοχής και κυρίως δεν θα επιτρέπει την υπονόμευση της κοινής πορείας στους κακόβουλους φανατικούς, από όπου και αν προέρχονται.

 47.Κάντε μια σύγκριση της ζωής στην Αθήνα και της ζωής στην περιφέρεια.

             Η ζωή της περιφέρειας είναι σαφώς πιο ανθρώπινη από αυτή της Αθήνας. Οι ανθρώπινες σχέσεις ποιοτικότερες. Ο χρόνος πολύ περισσότερος, αφού οι μετακινήσεις είναι σύντομες. Πιστεύω ότι στο μέλλον τα πράγματα στην περιφέρεια θα είναι ακόμη καλύτερα. Μετά την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων που θα φέρουν τις ελληνικές πόλεις ακόμη πιο κοντά και την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ, του οποίου το 80% των πόρων θα κατευθυνθεί στην περιφέρεια.

48.Πόσο αισιόδοξος είστε ότι δεν φτιάχνουμε τη γενιά 700 ευρώ ως αφετηρία για ίδιες επόμενες γενιές;

            Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με την αφετηρία στην οποία αναφέρεστε. Ιδιαίτερα όταν κάποιες επιχειρήσεις εμφανίζουν μεγάλα κέρδη. Από την άλλη πλευρά τίθεται και θέμα επιβίωσης των επιχειρήσεων με μικρότερα κέρδη, αλλά και της δυνατότητας του Δημοσίου να αυξήσει τους μισθούς. Το ζητούμενο είναι η αύξηση του Ακαθαρίστου Εθνικού Προϊόντος, η περιστολή των δαπανών και ο εξορθολογισμός του συστήματος στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης πόρων.

 49.Αποκαλύφθηκε ότι στελέχη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με σειρά πράξεων οδήγησαν στην κατάρρευση τεράστια πιστωτικά ιδρύματα και ύστερα υπήρξε λειτουργία ντόμινο. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η κρίση που βιώνουμε;

 Εκτός από τα στελέχη υπάρχει κυρίως η ευθύνη των ίδιων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Όπως επίσης και κάποιων κατηγοριών επενδυτών. Στον βωμό του κέρδους αγνοήθηκαν βασικές αντιλήψεις και επιφυλάξεις αν θέλετε, της χρηματοοικονομικής επιστήμης. Η αυτορρύθμιση των αγορών ποτέ δεν με εξέφραζε.

 50.Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παπούλιας είπε ότι πρέπει να πληρώσουν εκείνοι που δημιούργησαν την κρίση και όχι οι ανύποπτοι πολίτες. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι και οι πολίτες πρέπει να πληρώσουν γιατί κι αυτοί έχουν ευθύνες. Πως απαντάτε και με ποια επιχειρήματα;

             Οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ανυποψίαστοι για τους κινδύνους όταν επενδύουν. Βομβαρδίζονται καθημερινά με διαφημιστικές προτροπές για συμμετοχή. Τους γίνεται πλύση εγκεφάλου. Από την άλλη πλευρά πολλοί πολίτες έχασαν τη δουλειά τους ή πρόκειται να την χάσουν.  Περιορίζομαι σ’ αυτό που τόνισα παραπάνω. Ότι δηλαδή σ’ ένα διεθνές περιβάλλον έντονης αλληλεξάρτησης, δεν μπορεί να βρεθεί καμιά διέξοδος, παρά μόνο με συλλογικές αναζητήσεις.

 51.Ο επικεφαλής του δείκτη Ναζντακ» της Νέας Υόρκης Μάντοφ προκάλεσε με παράνομες πράξεις ζημιές δεκάδων δις. Άλλοι  επιφανείς με εξίσου ιδιαίτερα τεχνάσματα προκάλεσαν ζημιές δις επίσης. Στα 70 και 75 τους χρόνια τι να φοβηθούν από φυλακή; Και η όποια ποινή πως θα λειτουργήσει προληπτικά, αποτρεπτικά σε επίδοξους μιμητές σε λίγα χρόνια;

             Η φυλάκιση ως τιμωρία, είναι το ίδιο επώδυνη τόσο στις μικρές όσο και στις μεγάλες ηλικίες. Και πιστεύω ότι λειτουργεί αποτρεπτικά.

52.Ποιές θεωρείτε κορυφαίες επιτυχίες του ελληνικού κράτους από την ίδρυσή του ως σήμερα και ποιες προσωπικότητες ξεχωρίζετε στον πολιτικό και πνευματικό στίβο διαχρονικά ;

            Η πρώτη οργάνωση του κράτους μετά την απελευθέρωση. Ο εδαφικός διπλασιασμός της Ελλάδας στις αρχές του 20ου αιώνα. Το έπος του 40. Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

            Ξεχωριστοί πολιτικοί οι Ιωάννης Καποδίστριας, Χαρίλαος Τρικούπης, Ελευθέριος Βενιζέλος, Κωνσταντίνος Καραμανλής.

            Στον πνευματικό στίβο, Καζαντζάκης, Παλαμάς, Ελύτης,  

 53.Ποιά πρόσωπα καθόρισαν την προσωπική και ποια την επαγγελματική-πολιτική πορεία σας;

 Δεν είμαι βέβαιος ότι την καθόρισαν, σίγουρα όμως επέδρασαν στην  προσωπική μου πορεία, ο πατέρας και η σύζυγός μου.

Στην επαγγελματική, οι συνεργάτες μου για τους οποίους είμαι περήφανος.

Στην πολιτική μου πορεία, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ως έμπνευση και ο Κώστας Καραμανλής ως αιτία συμμετοχής.

54.Με τι θα αλλάζατε μια θητεία στη Βουλή;

             Με ένα διαρκές ταξίδι στις μικρές –και ταυτόχρονα Μεγάλες- Ελλάδες της Διασποράς.

 55.Πιστεύετε ότι η Βουλή επιτελεί σήμερα το έργο της η συμμερίζεστε την άποψη ότι είναι απλώς κολυμβήθρα της εκάστοτε κυβέρνησης ;

             Οι εργασίες της Βουλής είναι αξιόλογες, αξιοσημείωτες και διαρκώς βελτιούμενες. Στο χέρι των κομμάτων αλλά και των βουλευτών είναι, να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο.

56.Ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών ως σήμερα δε έστειλε κανέναν πρώην Υπουργό φυλακή παρά τα καραμπινάτα σκάνδαλα. Πως θα απαντούσατε στη λαϊκή παρατήρηση ότι αυτό συμβαίνει γιατί κόρακας η δεν θέλει να βγάλει μάτι κοράκου η πιο ευγενικά αυτό συμβαίνει στα πλαίσια κακώς νοούμενης συναδελφικής αλληλεγγύης;

 Η εξαίρεση που έχει σημειωθεί, απλώς επιβεβαιώνει αυτό που υποστηρίζετε. Ανάμεσα στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και στο κοινό περί δικαίου αίσθημα υπάρχει δυσαρμονία. Τάσσομαι υπέρ της αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Άλλωστε είναι γνωστό ότι το ζήτημα απασχολεί την κυβέρνηση. Υποχρεωτικά όμως οι όποιες αλλαγές, παραπέμπονται στη νέα Συνταγματική Αναθεώρηση.

  57.Ο Γιώργος Καρατζαφέρης μίλησε στη Βουλή για το χωριό της κ. Παπανδρέου στην Εκάλη, ο πρώην εκπρόσωπος και Υπουργός Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας έχει αποκτήσει 4-5 σπίτια τα τελευταία χρόνια. Όλα είναι απολύτως φυσιολογικά και είμαστε κακόπιστοι εμείς που πιστεύουμε ότι απλώς είναι νομιμοφανή;

            Νομίζω ότι δεν είναι ακριβώς έτσι. Πάντως συμφωνώ ότι δεν πρέπει ο νόμος να αφήνει σκιές νομιμοφάνειας. Το πόθεν έσχες των πολιτικών πρέπει να είναι κρυστάλλινο.               

 58.Είστε ικανοποιημένος με τον τρόπο που η Ελλάδα διαχειρίζεται την πολιτιστική της κληρονομιά;

             Υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανάδειξης του αρχαιολογικού μας πλούτου. Θεωρώ ότι στο ζήτημα της πολιτιστικής μας παράδοσης έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Σημειώνω ωστόσο, ότι στο μεγάλο πλεονέκτημα της Ελλάδας που είναι ο πολιτισμός της, δεν έχει γίνει ακόμη επαρκής εκμετάλλευση.

 59. Πιστεύετε ότι θα έπρεπε να έχουν καθιερωθεί δημοψηφίσματα για πιο άμεση έκφραση της λαϊκής βούλησης τοπικά η πανεθνικά;

             Αν ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής ανταποκρινόταν στο αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για δημοψήφισμα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες της ένταξης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, σήμερα η Ελλάδα θα ήταν πολύ διαφορετική απ’ αυτήν που βιώνουμε. Αν το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο» επηρέαζαν τον προσανατολισμό του ιδρυτή της Ν.Δ. στην Ευρώπη, η Ελλάδα σήμερα θα ήταν φτωχότερη, λιγότερο ισχυρή, λιγότερο αναπτυγμένη αν όχι υποανάπτυκτη. Οι πολιτικές ηγεσίες, οφείλουν στα μείζονα ζητήματα να καθοδηγούν τους πολίτες, αντιπαρερχόμενες το προσωρινό πολιτικό κόστος. Να αντιπαρέρχονται τη δημαγωγία και την άρνηση όσων επιδιώκουν την κωλυσιεργία και την καθυστέρηση, στις επιλογές που ωθούν τη χώρα μπροστά.

            Στα τοπικά δημοψηφίσματα τάσσομαι υπέρ.

 60.Σε τι υπερέχει κατά τη γνώμη σας ο Κώστας Καραμανλής του Γιώργου Παπανδρέου;

             Στα πάντα. Είναι ο ηγέτης που συμφιλίωσε τις αλληλοσπαρασσόμενες ομάδες εντός Ν.Δ. και οδήγησε την παράταξη σε αλλεπάλληλες εκλογικές νίκες.  

Πραγματοποίησε νέες ενεργειακές επιλογές με τους αγωγούς, εμπορικό άνοιγμα με την Κίνα, ξαναέφερε στο τραπέζι το ζήτημα των Σκοπίων που θεωρούνταν χαμένη υπόθεση.

Σε πρόσφατη έρευνα της Καθημερινής, (28/09/2008), επιβεβαιώνεται συντριπτικά η υπεροχή του από την κοινή γνώμη, τόσο στα ειδικά γνωρίσματα του χαρακτήρα του, όσο και στα ζητήματα της επίγνωσης των προβλημάτων της χώρας, της αποτελεσματικότητας, της προάσπισης των εθνικών μας συμφερόντων και της ικανότητας στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, έναντι του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

 61.Αν είχατε τη δυνατότητα να καθιερώσετε ένα βραβείο ποιο θα ήταν αυτό;

             Ειλικρίνειας, εντιμότητας και ήθους για τους πολιτικούς.

 62.Αν είχατε τη δυνατότητα να καθιερώσετε μια εκδήλωση στην Ελλάδα με παγκόσμια προβολή ποια θα ήταν αυτή;

            Πολιτιστική Ολυμπιάδα με τη συμμετοχή όλων των εκπροσώπων των Γραμμάτων, των Τεχνών και του Πνεύματος γενικότερα, από κάθε χώρα. Κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών αγώνων στις προκρίσεις.

63.Ποια ερώτηση που δεν σας κάναμε θα θέλατε να σας κάνουμε και πως θα την απαντούσατε;

Είναι τρεις και αρκετά σύντομες. Μου έχουν τεθεί στο παρελθόν από συνάδελφό σας στον τοπικό Τύπο της Λευκάδας.

 i. Ποιο ιστορικό πρόσωπο θαυμάζεις και γιατί;

 Το Μέγα Αλέξανδρο. Όχι το στρατηλάτη. Αλλά το ιστορικό πρόσωπο που πέτυχε την πολιτική και πολιτιστική εξάπλωση του Ελληνισμού, ως συστήματος αξιών και στάσης ζωής, στη διεθνή σκηνή της εποχής του.

 ii. Νιώθεις περήφανος για κάτι που έχεις κάνει;

 Είμαι περήφανος για τις φιλίες μου..… Για τους φίλους μου και τους συνεργάτες μου, που ήταν παρόντες και συμπαραστάτες σε όλες τις φάσεις της πολύχρονής μου προσπάθειας. Και αυτό το εννοώ ιδιαίτερα.

 iii. Ποιος είναι ο ιδανικός προορισμός για διακοπές;

Ανεπιφύλακτα Λευκάδα.