Νομός Λευκάδας

Επικοινωνία

Φωτογραφίες

Links

Δράση

    Άρθρα Συνεντεύξεις

Η Λευκάδα μας

Βιογραφικό

Email: info@thsoldatos.gr

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

 

21/6/2007

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

 Ο Θοδωρής Σολδάτος όταν πρωτοεμφανίστηκε ως υποψήφιος στη Λευκάδα, είχε εστιάσει σε τρεις βασικούς άξονες την ανάπτυξη του νομού:

 

1.       Τ.Ε.Ι. Λευκάδας.

Στη Λευκάδα λειτουργεί ήδη το τμήμα “Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και την Οικονομία”, μετά από επίμονη διεκδίκηση και αγώνα όλων των φορέων του νομού μας.

 Η διεκδίκηση της ίδρυσης στηρίχθηκε στην επιχειρηματολογία που είχε αναπτύξει ο Θοδωρής Σολδάτος από το 2000, σύμφωνα με την οποία:

 

«…… Σε όλους τους γειτονικούς νομούς λειτουργούν εδώ και χρόνια Ανώτερα ή Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Πρέβεζα, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα, Γιάννενα, Άρτα).

Ο ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΕΞΑΙΡΕΘΗΚΕ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΥΚΑΔΑ.

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει αμέσως στην ίδρυση Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στην Λευκάδα, ώστε να επέλθει τουλάχιστον άρση της μεγάλης αδικίας που χρόνια γίνεται εις βάρος του νομού μας…….»

         Ο Θοδωρής Σολδάτος απέστειλε τότε εκατοντάδες επιστολές σε ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, της πολιτικής, του δημόσιου βίου της χώρας γενικότερα, γνωστοποιώντας ευρέως το δίκαιο αίτημα της Λευκάδας.        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       

 

 

 

Το Συμβούλιο Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ) αποφάσισε στις 20-06-2006 την ίδρυση του νέου τμήματος “Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών” που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2008.

  

2.       Οδική σύνδεση της Λευκάδας με σύγχρονους αυτοκινητόδρομους. Βελτίωση της θαλάσσιας και αεροπορικής σύνδεσης του νομού.

 

Η ολοκλήρωση της Εγνατίας και το χρονοδιάγραμμα κατασκευής της Ιόνιας οδού (παρά την ακύρωση του σχεδιασμού από το 1994 μέχρι το 2000), δίνει λύση στο θέμα.

Απαιτείται επιτάχυνση των διαδικασιών σύνδεσης της Λευκάδας με την Αιτωλοακαρνανία με ή χωρίς υποθαλάσσια σήραγγα, όπως επίσης και η επιτάχυνση  κατασκευής της οδικής σύνδεσης του νομού με την Ιόνια οδό.

Αναγκαία επίσης η εκβάθυνση και διάνοιξη του Διαύλου ώστε να είναι ανεμπόδιστο το πέρασμα των πλοίων προς τη μαρίνα και τις ανατολικές ακτές του νησιού.

  3.       Εναλλακτικές μορφές Τουρισμού. Συνεδριακός τουρισμός.

 

Στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των υπηρεσιών Τουρισμού της Λευκάδας, βρίσκουμε περίπου:

80 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις,

425 επιχειρήσεις δωματίων, διαμερισμάτων, studios, bungalows.

8 επιχειρήσεις κάμπινγκ.

Οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις λειτουργούν με πληρότητα 40 έως 50 μέρες το χρόνο. Έχουμε δηλαδή «κοιμισμένες» για περισσότερους από δέκα μήνες το χρόνο, τις επιχειρήσεις εκείνες που προκειμένου να ιδρυθούν, επένδυσαν τεράστιο όγκο κεφαλαίων σε υλικοτεχνική και όχι μόνο υποδομή.

  

Απαιτείται ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.

 

Τουρισμός αναψυχής στη πόλη της Λευκάδας, το Νυδρί και τις άλλες παραθαλάσσιες περιοχές του Νομού,

 

Συνεδριακός τουρισμός στη πόλη της Λευκάδας,

 

Αγροτουρισμός στις ορεινές περιοχές του νησιού,

 

Περιπατητικός τουρισμός………… προσκυνηματικός τουρισμός…..

 Πέραν των προσπαθειών της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, πρέπει να εξεταστούν οι δυνατότητες που δίνει το υπό κατασκευή θέατρο να λειτουργήσει και ως συνεδριακό κέντρο. Να ιδρυθεί φορέας με τη συμμετοχή των ξενοδόχων, των ιδιοκτητών καταλυμάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της ΕΤΙΝ κ.λ.π. που να τρέξει το θέμα, προσελκύοντας ενδιαφερομένους και ενημερώνοντας ταυτόχρονα τους τοπικούς επιχειρηματίες για τις προδιαγραφές που απαιτούνται να υπάρχουν στις επιχειρήσεις τους. Έτσι θα υπάρχει κίνηση στο νομό όλη τη χρονιά και κυρίως το Μάιο, το Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο.

Ο συνεδριακός τουρισμός συγκρινόμενος με τον τουρισμό αναψυχής αποδίδει το διπλάσιο κατά κεφαλήν εισόδημα. Σύμφωνα με οικονομικά στοιχεία, ο κάθε επισκέπτης υπολογίζεται πάνω από 700 ευρώ ανά τριήμερο. Ένα συνέδριο 200 ατόμων ξεπερνάει συχνά τα 140.000 ευρώ.

Συνδυάζεται με πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκδρομές σπορ και δραστηριοποιεί επαγγελματίες διαφόρων κλάδων.

Οι εποχιακά εργαζόμενοι δε θα χρειάζονται το επίδομα ανεργίας στο βαθμό που το χρειάζονται σήμερα.

        Δεν είναι τυχαίο που ορισμένες περιοχές της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, στηρίζουν εξ’ ολοκλήρου την οικονομία τους στο συνεδριακό τουρισμό.

 

                                   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

 

Ανέγερση νέας σύγχρονης Νοσοκομειακής μονάδας στο νομό, (πλήρης σε υπηρεσίες και εξοπλισμό δευτεροβάθμιας φροντίδας). Η κατασκευή είναι δρομολογημένη από την κυβέρνηση. Οι εργασίες θα είχαν ξεκινήσει αν είχε ξεκαθαρίσει η χρήση του οικοπέδου

 

Στήριξη του υπάρχοντος Νοσοκομείου Λευκάδας με υλικοτεχνική υποδομή και κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό.

 

Τηλεϊατρική στο Μεγανήσι, στον Κάλαμο και στον Καστό.

 

“ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΤΟ ΑΚΤΙΟ…… ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ……

 

Είναι θέση με την οποία ΔΙΑΦΩΝΩ.

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των επαρχιακών νοσοκομείων είναι η σταθερότητα σε ανθρώπινο δυναμικό.

 

Υπάρχει πρόβλημα στα νοσοκομεία της περιφέρειας, ακόμη και κει που υπάρχουν Ιατρικές Σχολές, με  τη στελέχωσή τους σε επιστημονικό δυναμικό.

Φανταστείτε ένα τεράστιο νοσοκομείο με εξοπλισμό που δε χρησιμοποιείται λόγω ελλείψεως ειδικών, με γιατρούς που διαρκώς θα ψάχνουν τρόπο προσέγγισης σε αστικά κέντρα και με τις υπάρχουσες νοσοκομειακές μονάδες αποδυναμωμένες σε έμψυχο δυναμικό.

 

Η Λευκάδα χρειάζεται Νομαρχιακό Νοσοκομείο δικό της. Όλες οι δραστηριότητες που συντελούνται στο νομό και κυρίως ο Τουρισμός απαιτούν σύγχρονο Νομαρχιακό Νοσοκομείο.

 

Περιφερειακά και μάλιστα πανεπιστημιακά για τριτοβάθμια φροντίδα, υπάρχουν στα Γιάννενα και την Πάτρα.

  

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

 

Αξιοποίηση του Κάστρου της Λευκάδας

Τα μοναστήρια του ορεινού μας συγκροτήματος και όχι μόνο, οι αρχαιολογικοί μας θησαυροί, τα ιδιαίτερα γνωρίσματά του ορεινού όγκου όπως οι ξερολιθιές και οι σκάλες με τα κάποτε καλλιεργούμενα αμπέλια, πρέπει να αναδειχθούν και να προβληθούν.

Οι επισκέπτες να δέχονται πρόταση από τους φορείς του νομού για τα αξιοθέατα που μπορούν να επισκεφθούν. Στα μουσεία μας να μπουν επίσης εισιτήρια, όπως επίσης και σε επιλεγμένα αξιοθέατα που μπορούν να προκαλέσουν ενδιαφέρον.

Δεν είναι δυνατόν σε οποιοδήποτε ταξίδι Έλληνα στο εξωτερικό να είμαστε με το χέρι στην τσέπη και εδώ να μη διεκδικούμε τα στοιχειώδη. Γιατί να μη λειτουργήσουν οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιτέλους και με στόχο το κέρδος; Πώς αλλιώς είναι δυνατόν να υπάρξει ανάπτυξη; Ας   δείξουμε ότι εκτός από τις διεκδικήσεις μας προς την πολιτεία, είμαστε και μόνοι μας άξιοι να διαχειριστούμε τις τύχες μας.

 

 

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

 

Συντήρηση και βελτίωση των εγκαταστάσεων των σχολείων και της υλικοτεχνικής τους υποδομής.

 

Αθλητικοί χώροι, σε Δήμους και Κοινότητες.

 

Κατασκευή κεντρικού Κολυμβητηρίου.

 

Πρέπει να δημιουργήσουμε για τους νέους μας ένα περιβάλλον συμμετοχής και άμιλλας. Δημιουργίας και υγιούς ανταγωνισμού. Ένα μέλλον στο οποίο δε θα νοσταλγούμε τον Ολυμπισμό και τις αξίες του, αλλά θα τον τιμούμε καθημερινά.

 Η δράση των Πνευματικών Ιδρυμάτων, των Πολιτιστικών Συλλόγων, των Αθλητικών Σωματείων, της Εκκλησίας, και του Απόδημου Λευκαδίτικου πληθυσμού, εγγυώνται για τη δυνατότητα ευημερίας του νομού μας.

                                                                   ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Οι τοπικοί φορείς και κυρίως η αυτοδιοίκηση, πρέπει να ενθαρρύνουν και να στηρίξουν το υφιστάμενο καθεστώς παραγωγής και εμπορίας ειδών λαϊκής τέχνης, καθώς επίσης και την τυποποίηση και διάθεση των τοπικών προϊόντων μας, δηλαδή του λαδιού και του κρασιού. Είναι καιρός πλέον ο επισκέπτης στο νομό να φεύγει με κάποιο στοιχείο ταυτότητας της Λευκάδας και αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από τα τοπικά μας προϊόντα, που καιρός είναι να διατεθούν οργανωμένα και να διαφημιστούν κατά τρόπο ώστε η διάθεση αυτή να είναι  δυνατή.

Η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών – το ΤΑΟΛ – πρέπει να πρωτοστατήσει σ’ αυτή την προσπάθεια και τόσο η πολιτεία όσο και οι φορείς της αυτοδιοίκησης πρέπει να γίνουν αρωγοί σ’ αυτό το σκοπό.

   

ΤΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ, ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ.

Δημοτικά πάρκιγκ και  θέσεις στάθμευσης. Να αποσυρθούν τα άχρηστα αυτοκίνητα, να λειτουργήσουν τα πάρκιγκ των δήμων τουλάχιστον κατά τη θερινή περίοδο με εισιτήριο, να διαγραμμιστούν θέσεις στάθμευσης στους δρόμους με αυστηρή επιτήρηση.

Υπαίθριοι χώροι κατασκήνωσης. Να καθοριστούν οι δημόσιοι χώροι που πληρούν προδιαγραφές και να κατασκευαστούν οι υποδομές για τη στοιχειώδη λειτουργία τους, επίσης με οικονομικό αντίτιμο.