Νομός Λευκάδας

Επικοινωνία

Φωτογραφίες

Links

Δράση

    Άρθρα Συνεντεύξεις

Η Λευκάδα μας

Βιογραφικό

Email: info@thsoldatos.gr

 

                        

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

 

16/10/2009

               ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΟΛΔΑΤΟΣ

                    ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ                                                                                                                         16-10-2009

Αγαπητέ κ. Κοντογεώργη,

με αφορμή τη συνέντευξη που παραχώρησε ο νέος βουλευτής Λευκάδας, στη συνεργάτιδά σας κ. Μεσσήνη στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας σας και για να ξεκαθαρίσουμε την αφετηρία από την οποία ξεκινά η νέα βουλευτική θητεία στο Νομό, επιτρέψτε μου να αναφερθώ καταρχήν, στα όσα τοπικά ζητήματα υπήρξε τοποθέτηση:

1.  Παλιό Νοσοκομείο.

«…με το σεισμό του 2003 ……….. όλα τα κτίρια έχουν αποκατασταθεί εκτός από το νοσοκομείο.»

Πράγματι επί διακυβερνήσεως Ν.Δ. αποκαταστάθηκαν όλα τα κτίρια. Χαίρομαι που ο νέος βουλευτής το αναγνωρίζει. Θυμίζω ότι μετά το σεισμό, με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, το νοσοκομείο χαρακτηρίστηκε πράσινο, δηλαδή κατάλληλο. Όχι κόκκινο, (δηλαδή προς κατεδάφιση), ούτε κίτρινο, (δηλαδή προς επισκευή). Το συμπέρασμα των υπηρεσιών επομένως ήταν, ότι δεν υπήρξαν   ζημιές στα στατικά.

Με τη μελέτη αντισεισμικής θωρακίσεως που  ακολούθησε, ζητούμενο ήταν η προσαρμογή στους νέους αντισεισμικούς όρους που έχει θεσπίσει η πολιτεία για όλες τις οικοδομές και  όχι ειδικά για το νοσοκομείο. Και βεβαίως είναι δεκάδες τα κτίρια στη Λευκάδα, δημόσια και ιδιωτικά, τα οποία έχουν αυτό το πρόβλημα.

Είχα ανακοινώσει ότι ο προηγούμενος Υπουργός Υγείας, συμφώνησε στη χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ και έχει συμπεριληφθεί στον προγραμματισμό της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με το ποσό των 2.000.000 Ευρώ. Το μέτρο δεν έχει ακόμη ανοίξει. Επομένως το ζητούμενο είναι να μην αλλάξει κάτι στη διαδικασία της χρηματοδότησης, την οποία βεβαίως δε μπορώ να φανταστώ ότι δε θα προασπίσει ο νέος βουλευτής.

2.  Νέο Νοσοκομείο.

Θεωρώ ότι το υπερβολικό άγχος για το τεράστιας σημασίας αυτό έργο, δε δικαιολογεί την τοποθέτηση του νέου βουλευτή. Εκτός αν στόχος του είναι ο μηδενισμός του έργου που έχει προηγηθεί. Σε αυτή την περίπτωση, ας γνωρίζει ότι η παραπληροφόρηση δεν πρόκειται να περάσει.

Τον διαβεβαιώνω ότι ο δρόμος δεν ήταν καθόλου στρωμένος με ροδοπέταλα. Ότι απαιτείται τεράστια προσπάθεια για να υπερβαίνει κανείς κάθε φορά, τα εμπόδια της γραφειοκρατίας. Χρειάστηκε σχεδόν ολόκληρη η θητεία του προκατόχου μου, για να ξεκαθαριστεί το ζήτημα του οικοπέδου, που προσέφερε το κληροδότημα Ασμένη. Στη συνέχεια με την αλλαγή του αρμοδίου Υπουργού, νέα προσπάθεια για να τον πείσουμε να χρηματοδοτηθεί η μελέτη. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε. Το κτιριολογικό ολοκληρώθηκε σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο και χωρίς αντιδράσεις, μετά από συνεργασία που είχα με τη 6η Υγειονομική Περιφέρεια και με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης του Νοσοκομείου.

Προκάλεσα τη σύσκεψη της 19-05-2009 στα γραφεία της ΔΕΠΑΝΟΜ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της  Δ.ΕΠ.Α.ΝΟ.Μ.,  μηχανικοί της Δ.ΕΠ.Α.ΝΟ.Μ., ο Υποδιοικητής της 6ης Υ.ΠΕ. κ. Π. Καψαμπέλης, στον οποίο μπορεί να απευθυνθεί κάθε ενδιαφερόμενος και ο επικεφαλής της μελετητικής εταιρείας που έχει αναλάβει τη μελέτη κ. Π. Πετρακόπουλος, με τους συνεργάτες του. Αποφασίστηκε να προχωρήσει η μελέτη για το νέο Νοσοκομείο, προσαρμοσμένη στα δεδομένα και τις δυνατότητες του οικοπέδου που έχει διατεθεί από τη Μητρόπολη και χωρίς τις εντός ή όμορες προς αυτό ιδιοκτησίες σε 1η φάση, των οποίων η διάθεση απαιτεί πολύ χρόνο. Σημειώνεται ότι η μελέτη θα είναι διαφοροποιημένη από τις αντίστοιχες άλλων νοσοκομείων, ώστε οι υπό ανέγερση κτιριακές του εγκαταστάσεις να χωροθετούνται στα δεδομένα του οικοπέδου και χωρίς βεβαίως διαφοροποίηση στο εμβαδόν και στον αριθμό των κλινών.  

Η μελετητική εταιρεία δέχτηκε ως συμβατικό χρόνο παράδοσης της μελέτης, το τέλος Οκτωβρίου. Ισχυρίζεται ο νέος βουλευτής ότι η μελέτη δε θα είναι έτοιμη, λόγω διαφωνιών της ΔΕΠΑΝΟΜ και του Υπουργείου, στο εμβαδόν των δωματίων. Από που προκύπτει αυτό; Γιατί δεν πρόβαλλε τις αντιρρήσεις της η μελετητική εταιρεία κατά το τετράμηνο που προηγήθηκε; Αν καθυστέρησε και χρειάζεται περισσότερο χρόνο, ας τον ζητήσει. Ένα, δύο μήνες… εκεί είναι το πρόβλημα;

Από πού προκύπτει ότι το κτίριο θα είναι στραγγαλισμένο και κακό; Έχει τελειώσει η μελέτη; Την είδε ο νέος βουλευτής; Η δυνατότητα απόκτησης των γειτονικών ιδιοκτησιών, προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργικότητα του ακάλυπτου χώρου, υπάρχει. Έπρεπε να καθυστερήσει το έργο μέχρι να τις αποκτήσουμε; Αυτό θα σήμαινε ακύρωση του έργου, γιατί τα χρήματα του ΕΣΠΑ θα είχαν απορροφηθεί σε άλλα έργα. Όχι βέβαια από τους νομούς της Ηπείρου όπως ισχυρίζεται ο νέος βουλευτής. Από τα Ιόνια στα οποία ανήκουμε.

Ασφαλώς και χρειάζεται κάποιος χρόνος για την τακτοποίηση των παρεκκλίσεων. Και για το θέμα της αποστάσεως από το νεκροταφείο, τον πληροφορώ ότι το Νοσοκομείο Ζακύνθου απέχει 200 μέτρα από νεκροταφείο. Το θέμα δεν είναι αυτό.

Το θέμα είναι αν από τα 42.000.000 περίπου Ευρώ που προορίζονται για την Υγεία στα Ιόνια, θα διατεθούν τα απαιτούμενα στη Λευκάδα. Η Κέρκυρα, η Κεφαλλονιά και η Ζάκυνθος έχουν νέα Νοσοκομεία. Απομένει η Λευκάδα. Η κυβέρνησή της διετίας που πέρασε, δεσμεύτηκε -και στη Βουλή-, ότι το Νοσοκομείο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Και με τη δυνατότητα πρόσθετης χρηματοδότησης, από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και το τομεακό. Υποχρέωση του νέου βουλευτή είναι να προασπίσει αυτή την προοπτική. Τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες. Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει πέντε μέρες κοσκινίζει. Προσωπικά θα βρίσκομαι σε αυτό το θέμα δίπλα του. Με κοινοβουλευτικό έλεγχο μέσω πρώην συναδέλφων μου αν χρειαστεί.    

3.  Σκουπίδια και Ζεύξη.

Η χωματερή προκάλεσε τεράστια μόλυνση στις ανατολικές ακτές της Λευκάδας, λόγω των απορροών στο θαλάσσιο περιβάλλον. Απορώ με την επίκληση του επιχειρήματος. Το 2004 κληροδοτήθηκε αυτή η κατάσταση. Χρηματοδοτήθηκε από το ΕΠΠΕΡ επί Ν.Δ. και τελειώνει η στεγάνωση και ανακατασκευή της χωματερής, με ποσό 3.000.000 Ευρώ περίπου. Δρομολογήθηκε η κατασκευή Μονάδας Μηχανικής και Βιολογικής Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων.

Ολοκληρώθηκε η μελέτη γεωλογικής εφικτότητας, με θετικά αποτελέσματα για την υποθαλάσσια ζεύξη, μετά τον προβληματισμό που προκάλεσε ο σεισμός του 2003, λόγω του ρήγματος στην περιοχή. Χρέος του νέου βουλευτή είναι, η επίσπευση της προκήρυξης της μελέτης για την κατασκευή.

Τελειώνοντας  θέλω να επισημάνω ότι στα τρία σημαντικότερα κατά τη γνώμη μου ζητήματα για το νομό, δηλαδή Νοσοκομείο, Σκουπίδια και Ζεύξη, τίποτε δεν είχε γίνει πριν το 2004. Η τεράστια προσπάθεια που καταβλήθηκε τα τελευταία πεντέμισι χρόνια, πρέπει να συνεχιστεί στην κατεύθυνση, που τα παραπάνω θέματα δρομολογήθηκαν. Προσωπικά παραμένω στην χιλιοδιατυπωμένη άποψή μου, ότι τα τοπικά ζητήματα πρέπει να μας ενώνουν και όχι να μας χωρίζουν. Υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για διαφωνίες σε άλλα ζητήματα, που δεν έχουν σχέση με την ανάπτυξη της ιδιαίτερής μας πατρίδας. Η Λευκάδα απογειώνεται, ο καθένας από τους εμπλεκόμενους με τα κοινά, έχει τη μικρή ή τη μεγάλη του συμμετοχή στην ανάπτυξή της. Και ο καθένας από μας έχει τον τρόπο να την προασπίσει από αρνητικές διαθέσεις και επιβουλές.